Feedback pentru angajati: cand si cum il putem oferi in mod constructiv

Good job!", Prezentarea a fost excelenta!, Te-ai descurcat grozav la acel apel! sunt cateva dintre cele mai frecvente moduri de a exprima aprecierea la locul de munca. Dar, indiferent de ceea ce facem sau de cat de bine ne facem treaba, in cele din urma vor aparea si pareri contradictorii, adesea adresate sub forma criticilor. Sa auzi ca nu ai facut bine un lucru, cu siguranta nu este cel mai placut lucru, mai ales daca situatia se transforma in schimburi dure de replici. 


Una dintre abilitatile fundamentale indiferent de mediul de lucru este sa poti da si primi sfaturi, iar aici intra atat laudele, cat si criticile. Feedback-ul, asa cum este frecvent cunoscut in mediul de lucru modern, este o forma de exprimare prin care ne expunem parerea cu privire la un anumit lucru. Dar, nu orice parere exprimata inseamna feedback si o sa-ti spunem imediat de ce. 


Ce inseamna feedback?


Pentru a inţelege ce este feedback-ul, in primul rand trebuie sa intelegem care este scopul feedback-ului. Feedback-ul este un raspuns la o anumita situatie, dar nu trebuie sa fie o reacţie la ceea ce a declanşat cauza, ci doar la efect. Raspunsul pe care il oferim ca feedback nu trebuie sa lezeze cealalta persoana, ci de a transmite ca doar comportamentul deranjeaza, nu persoana. Mai simplu spus, feedback-ul trebuie sa fie o reacţie la un comportament, la o situatie, nu la persoana in sine. 


Folosit intr-un mod corect si profesionist, feedback-ul (corectiv de schimbare sau suportiv de intarire) isi atinge scopul pentru care este oferit, si anume, conduce la schimbarea sau intarirea comportamentelor celorlalti, la generarea de atitudini eficiente si sporeste efectele comunicarii.


De ce este feedback-ul valoros pentru angajati


Puterea feedback-ului vine din faptul ca el poate menţine o stare buna sau poate schimba un comportament nedorit. Feedback-ul ii permite celuilalt sa primeasca un raspuns vizavi de acţiunea lui in anumite contexte. Dar, feedback-ul este valoros pentru angajati cand face referire numai la acţiunea in sine şi nu la persoana. Daca intr-adevar vrei ca angajatul implicat sa ştie ce parere ai in legatura cu un anumit lucru, descrie acea stare pe care ai avut-o in momentul in care ai interacţionat cu lucrul respectiv.


cadouri corporate angajati motivati


În primul rand, cere permisiunea persoanei careia urmeaza sa-i dai feedback, pentru a-i explica in acelasi timp care este scopul acestuia. O formula in acest sens poate fi: Te deranjeaza daca iti ofer cateva recomandari in legatura cu munca ta, care sa-ti ofere o noua perspectiva asupra lucrurilor?


De asemenea, asa cum mentionam anterior, fa referire la activitatile sau comportamentul despre care vrei sa discutati, nu la persoana in cauza, mai ales in cazul in care feedbackul nu este unul pozitiv. Mai degraba decat sa pui o eticheta asupra acelui comportament, descrie situatia si modul in care aceasta se rasfrange asupra companiei sau a echipei si pune intrebari, pentru a ajunge la sursa problemei. Astfel, poti deschide un dialog de la care sa porniti mai apoi partea discutiei orientata spre gasirea de solutii.


5 strategii care sustin feedback-ul


Exista o multime de tipuri si tehnici de feedback, intalnite sub diferite denumiri, dar indiferent pe care alegem sa le folosim, in principiu toate au la baza aceleasi strategii. Iata asadar, cateva reguli prin care poti oferi feedback valoros pentru membrii echipei tale:


1. Ofera feedback imediat dupa ce actiunea / comportamentul s-a produs sau cat mai aproape de acel moment


Daca intre momentul in care comportamentul s-a produs si oferirea feedback-ului este o perioada mai lunga, in memoria celor doi (cel care ofera si cel care primeste feedback-ul) intervin distorsiuni si uitarea anumitor elemente. În acest caz, feedback-ul isi pierde din relevanta.


2. Asigura-te ca celalalt are disponibilitatea de a te asculta


Degeaba vorbesti daca nimeni nu te asculta. Daca cel caruia vrei sa-i oferim feedback este preocupat de lucruri urgente care nu sufera amanare si tot ceea ce face este sa se gandeasca la ele, mai bine amana momentul sau stabileste o intalnire pentru a discuta exact despre acest lucru. 



3. Ofera feedback-ul personal si nu in public


Imaginea pe care o avem in fata celorlalti conteaza, pentru multi dintre noi, iari parerea celorlalti despre noi este foarte valoroasa in mediul de lucru. Faptul ca primim un feedback corectiv in public ne poate face sa ne simtim mai inversunati in a demonstra contrariul si a nu fi receptivi la ceea ce ni se transmite, tocmai pentru a nu ne afecta imaginea sociala.


4. Ofera feedback periodic


Oferind feedback in mod periodic, in anumite cadre stabilite, feedbackul nu este resimtit ca un factor de stres, ci devine un instrument firesc si util. Astfel, toti membrii echipei stiu la ce sa se astepte si isi asuma responsabilitatea pentru partea care le revine dintr-un anumit proiect, intelegand ca feedback-ul este strict legat de o anumita perioada.


5. Ține cont de experienta angajatului


O persoana care are putina experienta intr-un anumit domeniu are cea mai mare nevoie sa stie ce a facut bine, feedback apreciativ, pentru ca in acest fel dobandeste incredere de sine. O persoana care are foarte multa experienta are cea mai mare nevoie sa stie ce poate sa imbunatateasca, feedback constructiv, pentru ca in acest fel intelege ca nu trebuie sa se creada mai bun decat este cazul.


Feedbackul constructiv oferit prompt ii face pe angajati sa se simta apreciati prin simplul fapt ca munca lor nu trece neobservata. Astfel, ei se vor simti impulsionati sa persiste in activitatile la care au fost evaluati pozitiv, dar vor fi si mai deschisi sa primeasca acele recomandari care vizeaza imbunatatirea performantei lor. Daca vrei sa trimiti angajatilor tai un alt fel de feedback pozitiv dupa o perioada de munca si suport, ce spui de cadouri corporate de Craciun