Ghidul antreprenorului: 10 reguli de aur pentru afaceri de succes

Draga antreprenorule sau viitorule antreprenor, stim ca iti doresti sa ai succes in afaceri. Mai stim ca pentru a porni o afacere poate parea destul de intimidant la inceput si iti trebuie o doza mare de curaj. Dar, dincolo de visurile tale indraznete credem ca mai ai nevoie de ceva. De experienta altor antreprenori care au reusit, care conduc astazi afaceri de succes


Daca esti pe punctul de a pune bazele unei afaceri sau deja ai intrat in paine insa intampini ceva dificultati, trebuie sa stii ca nu exista retete. Însa, nu putem sa nu recunoastem ca orice afacere trebuie sa indeplineasca mai multe criterii pentru a deveni un succes. Pe langa planul de afaceri bine stabilit si alegerea angajatilor potriviti exista si alte cateva directii care trebuie supravegheate pentru a evita aparitia unor blocaje. 


Noi ne-am gandit sa le spunem reguli de aur pentru a avea afaceri de succes, dar la fel de bine le putem spune cele mai importante lectii pe care trebuie sa le constientizezi, pentru a te folosi de ele la momentul oportun. Iata de ce ar trebui sa tii cont daca esti un antreprenor la inceput de drum:


1. Alege o nisa restransa


Este una dintre regulile principale din antreprenoriat, pe care noi banuim ca o stii deja, dar vrem sa insistam pe ideea ca pentru inceput este bine sa-ti alegi o nisa cat mai mica, restransa, pe care sa te focusezi. În momentul in care acorzi atentie unui singur domeniu si te axezi sa multumesti publicul tinta, te vei specializa si vei face lucrurile din ce in ce mai bine.


2. Vino cu ceva diferit


Cam greu nu-i asa, pe o piata in care gasim o gama diversificata de produse si servicii. Ceea ce trebuie sa faci este sa gasesti acel ceva, nou si diferit, la care tu si echipa ta va pricepeti foarte bine. 


3. Fii sincer cu clientii si cu potentialii tai clienti


Cea mai mare greseala intr-un business este sa faci promisiuni pe care nu le poti acoperi mai tarziu. Nu minti sau nu exagera cu privire la beneficiile produsului sau serviciului tau si pune accent pe calitate. Recomandarile bune reprezinta cea mai sigura sursa de noi clienti pentru o afacere aflata la inceput, iar internetul si social media reprezinta canalele perfecte prin care clientii povestesc experientele pozitive si negative pe care le-au avut cand au achizitionat un produs sau un serviciu.


4. Trateaza-ti angajatii cu respect si arata-le aprecierea ta.


Angajatii tai reprezinta o parte importanta din afacerea ta si din succesul tau. Fa-i sa simta ca fac parte din echipa ta, arata-le aprecierea sincera si acest lucru iti va asigura colaborarea si ajutorul lor in orice imprejurare. Fiecare angajat are propriul etalon, propria harta mentala in care recunoasterea muncii este asociata cu ceva specific. Ceea ce este cel mai comun majoritatii este aprecierea muncii prin incurajare si oferirea unor cadouri pentru angajati care simbolizeaza mai mult decat o simpla bonificatie.



5. Inoveaza permanent.


Inovatia ar trebui sa devina prioritatea numarul unu a oricarui antreprenor. Aceasta regula este foarte importanta, in timpul fazei de brainstorming si de planificare. Fara inovatie, nu exista nimic care sa te distinga de companiile concurente. Inovatia nu implica neaparat crearea unei idei complet noi, ci poate insemna actualizarea permanenta a produselor sau serviciilor deja existente, dar adaptate la piata in schimbare si la evolutia tehnologica. 


6. Pastreaza relatii bune cu colaboratorii. 


Este aproape imposibil sa creezi o afacere de succes de unul singur. În tot procesul de formare a unei afaceri si mult dupa aceea, vor exista mereu furnizori, parteneri de afaceri si colaboratori care te vor ajuta sa iti indeplinesti viziunea pe termen lung, sa reusesti cu adevarat in ceea ce iti propui.


Asa ca, recunoaste cat de importanti sunt alti oameni pentru tine, prin simplul fapt ca iti vor deschide cai de accces spre alte oportunitati. Învata sa te folosesti de fiecare persoana care e dispusa sa te ajute si nu ignora ajutorul celor din jur. De asemenea, exprima-ti si tu recunostinta pentru ajutorul lor de fiecare data cand ai ocazia si chiar invata sa faci cadouri corporate care sa faca o impresie buna.


7.  Adapteaza-te schimbarilor


Îmbunatatirea permanenta a afacerii ar trebui sa fie, de asemenea, una dintre prioritatile oricarui antreprenor. Afacerile, clientii si companiile nu raman niciodata la fel pentru mult timp, deci va trebui sa depui eforturi pentru a adapta treptat compania la noile conditii.


Pe masura ce castigi mai multa experienta ca antreprenor, vei invata sa faci imbunatatiri semnificative si constante in ceea priveste produsele, serviciile, infrastructura, procesele, pozitionarea marcii si strategia de marketing. Dar, retine ca doar aceia care stiu sa se adapteze schimbarilor vor supravietui unui mediu de afaceri in evolutie constanta.


afaceri de succes


8. Timpul este cea mai importanta resursa. 


Banuim ca toti suntem de acord cu zicala Timpul inseamna bani. Chiar daca este doar o metafora, trebuie sa tinem cont sa folosim timpul precum banii. E o resursa pe care, cu cat o folosesti mai bine, cu atat mai mult vei beneficia de pe urma ei. De exemplu, cu cat vei incepe mai repede ceva, cu atat vei avea mai mult timp sa aduni beneficii de pe urma acelei schimbari. 


9. Comunica de fiecare data cand apare o problema. 


Puterea comunicarii este de foarte multe ori subestimata, in principiu din lipsa de timp. Dar, pe buna dreptate, comunicarea proactiva poate opri agravarea unor probleme. Prin explicarea clara a lucrurilor, stabilirea asteptarilor si clarificarea neintelegerilor, o situatie tensionata care poate degenera intr-un conflict este atenuata. O comunicare buna in companie poate ajuta de altfel si la stabilirea mai rapida a unor acorduri de colaborare cu potentialii clienti.


10. Nu uita de puterea promovarii.


Oricat de revolutionar sau calitativ ar fi produsul sau serviciul tau, oamenii nu il vor cumpara daca nu au mai auzit de el. Un studiu realizat de Nielsen Global Survey pe 29.000 de respondenti din 58 de tari arata ca 60% dintre consumatori prefera sa cumpere produse al caror nume le suna cunoscut: fie produse despre care au auzit in reclame, fie produse noi ale unor companii cu renume pe piata. 


Astfel, orice afacere de succes sau la inceput de drum ar trebui sa aiba o strategie de marketing, care sa faca cunoscute produsele sau serviciile publicului tinta. În plus, tot prin promovare le poti explica potentialilor tai clienti care sunt atuurile produsului tau fata de altele pe care ei le folosesc deja si ce avantaje ar avea daca ar cumpara de la tine.


Ai banii. Planul de dezvoltare a fost adoptat. Ai locatia potrivita. Ai echipamentul necesar si ai instalat birourile. Ai angajat o echipa de oameni pregatiti. Ai stabilit preturile. Nu-ti mai ramane decat sa dai drumul la treaba si sa pregatesti o lansare de zile mari. Debonaire.ro te ajuta sa pregatesti cele mai frumoase cadouri pentru invitatii de la eveniment, cadouri personalizate cu produse de la branduri cu traditie, pentru experiente unice.