Ca in orice activitate ce presupune munca in echipa, comunicarea este extrem de importanta, precum si modul in care informatiile sunt transmise catre oamenii ce ajuta la dezvoltarea companiei tale. O comunicare transparenta poate fi si una dintre cheile de succes in motivarea personalului.
În marea majoritate a companiilor, angajatii oscileaza intre momente in care se simt dati la o parte si momente cand se simt motivati sa mute muntii, de aceea, este important ca angajatorii sa fie atenti la motivarea personalului si la modalitatea prin care aleg sa isi construiasca o echipa sudata, care trage in aceeasi directie. Acest lucru este extrem de important, deoarece atunci cand o singura za a acestui lant se rupe, activitatea incepe sa nu mai functioneze si nemultumirile sa creasca de ambele parti: angajat-angajator.
Liderii au cea mai grea menire in cadrul unei companii, ei trebuie sa pastreze ritmul, sa fie un exemplu, sa aiba grija la motivarea personalului, sa identifice necesitatile acestora ori problemele care ii determina sa-si diminueze interesul pe care il acorda activitatii.
Fie ca este vorba de motive personale care nu permit un focus constant, fie ca e vorba de lucruri ce tin de munca in sine, o activitate ce nu se potriveste, dorinta ca superiorii sa isi arate aprecierea fata de munca depusa, un salariu ce nu mai oferta motivatia necesara sau dorinta de a avea unele beneficii in cadrul companiei.
Care este cheia pentru motivarea personalului?
1. Empatia
Faptul ca cineva chiar te asculta atunci cand ai o nemultumire si iti arata ca nu esti singur si ca esti un asset in companie este un aspect cu adevarat important pentru un angajat.

Este important sa simti ca oamenii pentru care lucrezi, se identifica cu trairile tale legat de dezvoltarea ta si a firmei si realizeaza ca sunt momente cand fiecare angajat isi doreste sa aiba un rol vizibil, sa fie distribuit intr-un rol principal in care sa isi poata pune in valoare capacitatile, sa demonstreze, sa straluceasca.
2. Ascultarea activa, urmata de solutii
În momentul in care problemele indicate de tine primesc solutii, iar motivul nemultumirilor tale devine un factor de motivatie, atunci simti ca ai fost intr-adevar ascultat si contezi.
Oricat de important este sa comunici ceea ce te face sa nu mai performezi, cel mai important este rezultatul, esti sau nu ascultat?! Se tine sau nu cont de parerea ta? Contezi sau ai fost ascultat numai superficial pentru a vedea impactul asupra activitatii?
3. Bonusul de performanta si cadourile
Pentru munca depusa primesti intr-adevar salariu, insa atunci cand faci overtime, cand rupi din timpul personal ca sa termini un proiect cu un deadline mai scurt decat ar trebui sau o activitate prea urgenta si imposibil de realizat simti ca e nevoie de ceva in plus.
Uneori nici nu trebuie sa fie vorba de ceva prea scump, un simplu cadou simbolic lasat pe birou, poate fi un gest de recunostinta pentru munca depusa de angajat. Nu trebuie sa fie o sarbatoare sau ziua cuiva ca sa oferi recunostinta si sa creezi o stare de bine angajatilor.

Desigur, cand deja e vorba de o activitate prea intensa si un efort continuu din partea angajatului, angajatorul ar trebui sa rasplateasca efortul cu bonusuri de performanta care nu doar ca ii vor arata apreciarea pentru munca depusa, dar il vor si motiva.
4. Facilitati in cadrul companiei
Un spatiu de relaxare, iesiri organizate de catre firma ori alte tipuri de beneficii cum ar fi vouchere pentru reduceri sau alte lucruri ce ii pot ajuta pe angajati sa se focuseze pe activitate cu gandul ca sunt in locul potrivit si ca ceea ce fac ei conteaza.
Este extrem de importanta conexiunea ce se creeaza atunci cand firma devine o familie, cand motivarea personalului in sine este un cadou si pentru tine, cand eforturile oamenilor ce lucreaza in compania ta se vad prin munca lor si efortul tau de a-i tine aproape unul de celalalt si nu unul impotriva celuilalt. Atunci cand exista respect si recunostinta din partea angajatorului, acesta se va intoarce si se va reflecta in productivitatea companiei.
5. Existenta unor modalitati transparente si predictibile de avansare
Cu totii ne dorim sa ne facem un plan in ceea ce priveste viitorul nostru, astfel incat o firma care pune accentul pe avansarea celor ce au rezultate excelente si muncesc in directia asta, aduce un plus de motivatie pentru cei ce intr-adevar vor sa se autodepaseasca si nu mai pot da vina pe lucruri din exterior ce au intervenit in calea dezvoltarii lor profesionale.
Atunci cand exista un plan bine stabilit si cand se stie ca daca intr-un anumit interval de timp se ajunge la un rezultat masurabil exista sansa unei promovari, atunci si angajatii au motivatia suficienta pentru a lucra stiind ca efortul le este rasplatit.

6. Existenta unui dialog deschis
Ca angajat, e important sa stii ca poti avea un dialog liber si fara constrangeri atunci cand intampini dificultati. Este sanatos atat pentru tine, cat si pentru companie si pentru echipa din care faci parte. E important sa te poti baza pe un dialog deschis, iar atunci cand ai o problema sa o poti discuta cu superiorul tau, fara a avea influente ori repercursiuni negative, nici asupra ta, a firmei sau a echipei din care faci parte.
Cele mai bune solutii se gasesc atunci cand dialogul primeaza deciziilor pripite, o echipa unita aduce un mediu placut si rezultate pe masura pentru ca toti participa la dezvoltare si nu isi irosesc energia.
Nu exista reteta perfecta pentru motivarea personalului, aceasta se identifica in functie de oamenii pe care ii ai si de ceea ce ii face pe acestia sa functioneze cat mai turat pentru realizarea obiectivelor.
Importanta este existenta unui mecanism, un sistem de valori si principii care pe langa motivare, sa le ofere un castig personal in ceea ce priveste dezvoltarea potentialului pe termen lung, calitati scoase din cotloanele existentei fiecaruia si transformate in oportunitati.
O companie care investeste constant in dezvoltarea oamenilor, are de castigat prin crearea unor profesionisti pliati pe obiectivele companiei. Asta ii face pe oameni sa devina loiali si devotati, constanti in energia dedicata atingerii obiectivelor, implicarii permanente in aducerea unui plus de valoare si reproducerea unui impact personal, o amprenta unica in stilul fiecaruia ceea ce produce unicitate.