Munca hibrid, o tendință începută la scară mare în pandemie, ocupă în continuare un loc important pe piața muncii. Mulți angajați o trec drept beneficiu la un potențial job, fiind chiar un criteriu de selecție care poate face diferența între acceptarea și refuzul postului. Limitatea contactului între angajați și digitalizarea au fost doi factori cheie care au dus la introducerea acestui sistem de lucru la companiile din întreaga lume.
Cu siguranță ai auzit în ultimii doi ani cel puțin o dată că cineva din jurul tău lucrează în sistem hibrid sau poate ai lucrat chiar tu. Însă, te-ai întrebat vreodată ce presupune exact munca hibrid și ce au luat companiile în calcul atunci când au optat pentru această formă?
Citește în continuare ce este munca hibrid și care sunt avantajele și dezavantajele pe care le oferă acest sistem.
Ce este munca hibrid?
Munca hibrid este un sistem care permite atât lucrul de la sediul firmei, cât și de acasă ori din alt loc decât cel de la birou. Astfel acest model de lucru le oferă angajaților ocazia de a-și împărți săptămâna de lucru între telemuncă și sediu.
În această perioadă, principala preocupare a companiilor a fost găsirea unui echilibru în programul de lucru al angajaților, astfel încât și aceștia să fie mulțumiți, dar și productivitatea să nu scadă. În prezent, întoarcerea la birou nu mai este condiționată de pandemie, însă este permis în continuare mixul între munca de la birou și munca de acasă. Bineînțeles, munca hibrid nu se poate plia pe toate domeniile de activitate, ci doar pe cele unde sarcinile pot fi efectuate din orice loc unde există conexiune la internet și un mijloc potrivit (laptop, pc, telefon, tabletă).
Un program de lucru flexibil a fost privit la început drept un beneficiu extrasalarial pe care multe companii l-au afișat în anunțurile de angajare pentru a atrage mai mulți candidați. Însă această modalitate de lucru a devenit treptat o normalitate în mediul profesional, iar companiile care nu au optat pentru ea riscă să își piardă salariații ori întâmpină dificultăți în a angaja noi persoane.
Munca hibrid – care sunt avantajele?
Unul dintre principalele beneficii pe care le-au constatat antreprenorii în această perioadă a fost creșterea productivității. Într-un mediu relaxant, departe de factorii externi care pot perturba activitatea, angajații se concentrează mai ușor și își pot îndeplini sarcinile mai repede.
Echipa este mai odihnită fiindcă se poate trezi mai târziu și nu mai pierde minute prețioase în trafic în fiecare zi. Încă un beneficiu important este gradul de satisfacție al angajaților, care pot sta mai mult timp alături de cei dragi ori pot acorda mai multă atenție pasiunilor pe care le au.
Angajații cu job hibrid s-au declarat încântați și de faptul că au făcut economii. Banii pe care i-ar fi cheltuit pe drum, fie cu mașina proprie, fie cu abonamentele la transportul public, le-au rămas în buzunar. De asemenea, aceștia au putut economisi bani și în ceea ce privește mâncarea cumpărată la birou. Statul acasă i-a făcut să gătească mai des și să pună astfel bani deoparte pentru investiții, călătorii ori amenajări interioare.
Munca hibrid nu oferă avantaje doar pentru angajați, ci și pentru firmă. La final de lună pot fi observate cheltuielile reduse la utilități (apă, curent electric, gaze, etc) sau cele de protocol. De asemenea, în cazul firmelor care au luat decizia să renunțe la un sediu de dimensiuni mari în favoarea unuia mai mic, fiindcă angajații nu mai veneau toți în același timp, s-a redus și valoarea chiriei.
Menținerea sănătății angajaților este încă un beneficiu important. Deși cazurile de coronavirus nu mai reprezintă în prezent o amenințare mare, totuși este indicat ca măsurile de siguranță sanitară să fie respectate în continuare. Astfel este recomandat ca angajații din birourile de tip open space să vină la sediu prin rotație, pentru a se limita răspândirea virusurilor sezoniere.
Munca hibrid – care sunt dezavantajele?
Deși munca hibrid are o mulțime de avantaje de care se bucură atât firmele, cât și angajații, totuși există și câteva dezavantaje care trebuie luate în calcul. Unul dintre acestea este epuizarea profesională a salariaților, care au ajuns să lucreze și în afara orelor de program pentru a fi cât mai productivi. Pe termen lung, acest fenomen poate duce la apariția unor probleme de sănătate.
Echilibrul între viața personală și cea profesională a fost greu de menținut în această perioadă. În plus, dormitorul nu a mai fost privit drept un spațiu de odihnă, ci de muncă, dacă spațiul de lucru a fost amenajat în această încăpere. Detașarea față de activitățile de muncă a fost destul de dificilă pentru mulți dintre salariați.
Chiar dacă un job hibrid este mai confortabil decât unul care necesită prezența zilnică la sediu, totuși poate crea neplăceri dacă nu există spațiul potrivit. Multe persoane au fost nevoite să își amenajeze un spațiu special pentru a lucra, ceea ce a dus și la cheltuieli în plus care nu au fost suportate de firmă.
Alte dezavantaje ale muncii hibrid sunt lipsa interacțiunii cu colegii și îmbunătățirea legăturii dintre departamente. Cu toate că firmele au încercat să mențină interacțiunea cu toți membrii echipei, atmosfera nu mai este la fel ca înainte de pandemie. De altfel, antreprenorii întâmpină dificultăți în a chema angajații la sediu pentru un program exclusiv de la birou.
În ceea ce privește munca hibrid există atât aspecte pozitive, cât și aspecte cu impact negativ, însă totul depinde de fiecare companie și angajat în parte. Cât timp există o limită între munca de acasă și viața personală, situația se poate gestiona mai ușor.