Culoare si aroma: o calatorie cu gust in cautarea celor mai aromate preparate din intreaga lume

Atunci cand vorbim de calatorii in diferite colturi ale lumii, pe langa obiectivele turistice, cei mai multi vor vorbi despre mancare. Pentru ca una dintre cele mai eficiente moduri de a cunoaste o destinatie este aceea de a-i cunoaste bucataria. Fiecare tara, regiune sau chiar oras are propriile arome din farfurii, asezonate de traditii, cultura si istorie.


Bucataria internaţionala include o diversitate de arome, forme, culori şi ingredientele cele mai neaşteptate in combinaţii care pun in valoare fiecare gust in parte. Ne-am gandit ca de aceasta data sa facem a calatorie a aromelor in diferite colturi ale lumii pentru a cunoaste cele mai cunoscute preparate din intreaga lume si motivele pentru care au devenit atat de celebre.


Croissant si pain au chocolat - Franta


Orice dimineata incepe cu un mic dejun sanatos, insa daca te vei afla in Franta cu siguranta  vei incepe cu un croissant cu unt si o cafea cu lapte. Patiseria frantuzeasca este celebra in intreaga lume, fapt pentru care Franta este recunoscuta ca fiind regina cofetariei. Desi este consacrat bucatariei franceze, istoricii afirma ca binecunoscutul croissant are de fapt origini est-europene, mai exact din Austria. Una dintre legendele aparitiei acestui produs de patiserie dateaza din 1683, cand turcii asediau Viena. 


Se spune ca intr-o noapte, un patiser care lucra in brutaria sa, i-a auzit pe turcii care incercau sa patrunda in cetate printr-un tunel aflat sub zidurile orasului. Patiserul a alertat strajerii si, astfel, nefiind luati prin surprindere s-au putut apara, prabusind tunelul peste intrusi. Pentru a marca momentul, patiserului i-a venit ideea de a prepara o prajitura in forma de semiluna emblema cunoscuta a turcilor. 


croissant franta


Paella - Spania


O calatorie in Spania nu este completa fara a gusta traditionala mancare: paella. Paella este un fel de mancare din orez si fructe de mare care provine din regiunea Valencia. În mod traditional, paella era facuta din carne de iepure si pui, insa gustul delicios al calamarilor si al crevetilor au facut-o recunoscuta in acest sens. Este gatita pe carbuni fierbinti intr-o tigaie speciala numita paellera si, daca este bine gatita, formeaza cea mai gustoasa parte, orezul prajit si crocant care se arde usor pe marginea tigaii. 


Feijoada - Brazilia


Bucataria braziliana are influente in intreaga lume, insa exista un fel de mancare considerat preparat traditional: feijoada. Feijoada este o tocana din fasole scazuta la ceaun cu carne de porc sau vita. Interesant la aceasta reteta este faptul ca se foloseste fasole neagra uscata, care da o culoare inchisa preparatului, dar si o aroma intensa. Comparativ cu tocanita romaneasca, feijoada nu contine morcovi, ardei sau patrunjel, ci varza kale, bame, usturoi, dar si portocale sau banane.


Pizza napoletana - Italia


Daca ajungi in Italia nu ai cum sa nu te bucuri de gustul savuros al pizzei. Desi initial a fost mancarea oamenilor saraci din Napoli, pentru ca putea fi consumata rapid si continea o multime de ingrediente care sa tina de foame, regele Umberto I si regina Margherita au dorit sa incerce acest preparat. Astfel, Raffaele Esposito care detinea o pizerie a fost insarcinat cu aceasta comanda si a preparat o pizza ce evoca culorile steagului Italiei: busuioc (verde), mozzarella (alb) si tomate (rosu). Atat de mult i-a placut reginei, incat acest sortiment de pizza a primit numele ei, Margherita.


Pizza napoletana are un blat subtire cu margini groase si pufoase si contine rosii San Marzano, mozzarella di Bufala Campana. În plus, pentru un gust aparte, pizza este gatita in cuptorul cu lemne. Italienii sunt recunoscuţi pentru cele peste 400 de tipuri de branza care apar frecvent in retetele lor culinare, dar mai ales in pizza.


pizza italia


Tacos - Mexic


O tequilla, un sombrero si un tacos si te vei simti intr-una dintre cele mai interesante destinatii culinare din lume: Mexic. Bucataria mexicana este foarte apreciata la nivel international, mai ales pentru varietatea ingredientelor si multitudinea de condimente, mai ales a gustului picant. Elementele de baza ale preparatelor mexicane sunt fasolea, porumbul, dovleacul si ardeiul iute-chilli.


Taco e un preparat traditional mexican format dintr-o lipie de porumb sau grau care se umple cu carne de pui, porc, vita sau oaie si legume. Exista mai multe sortimente de taco, precum taco cu peste, taco transpirati (tacos sudados cu umplutura picanta), taco pastorului (tacos del pasor) si multe altele. 


Sushi - Japonia


Reţele de mancare japoneza au devenit un trend la nivel mondial aşa ca nu mai exista om modern care sa nu fi incercat unul dintre preparatele care conţin soia si orez alb delicios. Termenul original "ngiri-zushi" dateaza din secolul al treilea si se refera la peste sarat invelit in orez si lasat sa fermenteze cateva luni. Timp de secole, japonezii au perfectionat reteta astfel incat sushi din ziua de azi a devenit mult mai elaborat, obtinut fie din peste crud, fie din specialitati de fructe de mare. 


sushi


Baclava - Turcia


Una dintre cele mai cunoscute prajituri ale Orientului, baclavaua este o delicatesa formata din straturi suprapuse cu asa numitul aluat phyllo, peste care a fost presarat din belsug miez pisat de fistic sau nuca. La acestea se adauga mult zahar, miere de albine si scortisoara pentru ca, la final, cand baclavaua este scoasa din cuptor sa se adauge o portie consistenta de sirop. 


Acest delicios preparat este disputat de mai multe culturi. Unii afirma ca armenii au fost primii care au creat desertul, insistand asupra faptului ca insusi cuvantul - baclava - dezvaluie originea sa armeana, deoarece cuvantul pare sa fie legat de cuvantul armean pentru bakh (post) si halvah (dulce). Alti cercetatori sustin ca practica nomada a turcilor de a face paine in straturi subtiri le acorda acestora dreptul de a sustine faptul ca ei faceau baclava sau cel putin au avut o influenta asupra celei mai vechi retete de baclava. Însa, si grecii sustin ca aceste desert le apartine. Cel mai probabil, traditiile dintr-o varietate mare de culturi din Balcani, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, s-au combinat si au creat senzationala prajitura numita baclava.