La baza societaţii, a familiei şi a funcţionarii sociale in general, sta modul in care oamenii imbina efortul si imaginaţia pentru a-şi imbunataţi calitatea vieţii prin atingerea obiectivelor comune. A dori sa faci sau sa finalizezi anumite lucruri din viata este ceea ce te face sa evoluezi, este calea catre succes. Stabilirea unor obiective este importanta, deoarece ne ofera un cadru pentru a atinge anumite repere si ne ofera o cale pentru a le efectua intr-un mod eficient. Lucrurile importante nu trebuie lasate la voia intamplarii Brian Tracy.
Stabilirea obiectivelor
Stabilirea obiectivelor personale si profesionale te vor ajuta sa setezi o structura si o cale spre succes. Obiectivele clare, bine stabilite, ne ofera un scop in viaţa, ne maresc increderea şi nivelul de motivaţie. De asemenea, ne simţim impliniţi şi plini de bucurie si satisfacţie personala atunci cand progresam, pas cu pas, catre indeplinirea lucrurilor care sunt cu adevarat importante pentru noi.
Exista doua tipuri de obiective pe care ar trebui sa le iei in considerare: obiective pe termen scurt si obiective pe termen lung. Cele pe termen scurt sunt obiective mai imediate pe care ti le propui pentru a-ti atinge obiectivele mai mari, pe termen lung. Obiectivele pe termen scurt sunt caracterizate de un interval de timp scurt, de la zile sau luni la unul sau doi ani. Exemple de obiective pe termen scurt ar putea fi finalizarea sarcinilor sau proiectelor mici pentru obtinerea experientei. Practic, vei folosi ceea ce ai realizat pe termen scurt pentru a indeplini obiectivele pe termen lung. Obiectivele pe termen lung sunt obiectivele mari pe care doresti sa le atingi de-a lungul mai multor ani. Vei folosi mai multe repere pentru a atinge obiective pe termen lung, stabilind mai intai, obiectivele pe termen scurt. Obiectivele pe termen lung pot include obtinerea unui loc de munca intr-o anumita cariera, promovarea la un anumit nivel sau finalizarea unui proiect lung si complicat.
Ce scop au obiectivele intr-o echipa?
Echipele reprezinta grupuri organizationale specializate, formate cu un anumit obiectiv si o anumita sarcina. Reprezinta un grup restrans de persoane cu cunostinte si abilitati complementare, care sunt devotate unor obiective comune de afaceri si care dispun de un sentiment de responsabilitate reciproca si comuna. Functia de baza a echipei este de a atinge obiectivele organizatiei. Munca in echipa este abilitatea de a lucra impreuna pentru atingerea unui tel comun, acel ceva care permite oamenilor obisnuiti sa realizeze lucruri neobisnuite. - John Maxwell.
În interiorul unei organizatii bine structurate, un rol foarte important il are intelegerea scopului, daca fiecare intelege ce are de facut, atunci lucrurile vor merge de la sine. Pentru a lucra in echipa trebuie sa iti concentrezi atentia pe indeplinirea obiectivelor echipei, nu doar pe cele personale si sa te dovedesti altruist. Echipele apar cand un numar de persoane au un obiectiv comun si recunosc ca succesul lor personal depinde de succesul altora. Reusita personala nu inseamna neaparat si reusita echipei, asa ca trebuie sa fii un membru implicat si de incredere si sa dai tot ce poti pentru ca tu si coechipierii tai sa va bucurati la final.
- Concentrarea pe obiective este unul din factorii care caracterizeaza un mediu de lucru orientat spre munca in echipa. Pentru a avea o echipa eficienta, obiectivul comun trebuie sa fie descris in detaliu si inteles de catre membrii echipei. Astfel, angajatii tai vor cunoaste care sunt obiectivele echipei si cum ar putea sa contribuie la realizarea acestora.
- Membrii echipei ar trebui sa aiba o perceptie clara despre obiectivele organizatiei. Este binevenit ca angajatii sa fie informati despre obiectivele echipei chiar la etapa de integrare a acestora. Desi acest lucru este foarte important, se pare ca putine companii comunica angajatilor sai despre obiectivele strategice. Daca compania ta nu are obiective clar definite, masurabile, atunci poate deveni destul de dificil sa-ti pastrezi echipa implicata si motivata. Cu siguranta, definirea obiectivelor ii va ajuta sa isi pastreze atitudinea pozitiva stiind ca muncesc pentru un scop precis.
- Odata ce ai setat obiectivele companiei poti seta obiective pentru echipe individuale. Daca obiectivele setate sunt specifice si masurabile iti va fi destul de usor sa monitorizezi performanta angajatilor. Totodata, atunci cand echipa ta are obiective clare, comunicarea devine mai eficienta iar munca in echipa devine mai productiva.
- De cele mai multe ori, munca intr-o echipa va fi haotica si neechilibrata daca nu exista un plan care sa ofere o directie. De aceea, este necesara stabilirea unor deadline-uri pentru fiecare task, cunoasterea fiecarui pas de urmat in proiect, iar timpul sa fie corect alocat si investit in fiecare sarcina, astfel incat membrii echipei sa aiba timpul necesar pentru a desfasura o munca calitativa.
Modalitati de stabilire a obiectivelor
Exista modalitati diferite de a stabili obiectivele, insa exista cativa pasi de urmat pentru a asigura cea mai buna posibilitate de succes. Obiectivele ar trebui sa aiba cinci elemente cheie care sa le faca realizabile. Aceste cinci elemente alcatuiesc ceea ce este cunoscut drept obiectivul SMART. SMART inseamna Specific, Masurabil, Realizabil (Abordabil), Relevant si Temporal (incadrat in timp).
SMART este un instrument eficient de management, care ofera claritatea, concentrarea si motivatia de care ai nevoie ca sa-ti atingi obiectivele. De asemenea, iti poate imbunatati capacitatea de a le atinge, incurajandu-te sa iti definesti obiectivele si sa stabilesti o data de finalizare. Mai mult, ar trebui sa fim SMART in stabilirea obiectivelor atat la nivel personal cat şi la nivelul afacerilor.
- Obiectivul trebuie sa fie cat mai clar si detaliat - Un obiectiv vag risca sa ne faca sa urmam mai mult sau mai putin o directie gresita. Pe de alta parte, un obiectiv precis face posibila alocarea resurselor potrivite pentru un rezultat fara echivoc.
- Stabileste un obiectiv masurabil - Corolarul acestui criteriu este dezvoltarea unor indicatori de monitorizare care vor face posibila observarea in timp si pas cu pas a progresului catre obiectivul final. Un obiectiv masurabil ar trebui sa raspunda la intrebari precum: Cat costa? Cat de mult? Cum voi sti cand se va realiza?
- Stabileste obiective accesibile - Un obiectiv trebuie sa fie o provocare pentru a trage inainte echipa sau individul. Dar el trebuie sa poata fi intr-adevar atins cu capacitatea si resursele disponibile. Arta managerului este de a gasi echilibrul potrivit, astfel incat aceste obiective sa fie o sursa de motivatie si nu o frana pentru dezvoltare.
- Obiectivul trebuie sa fie relevant - Ar trebui sa stabilesti obiective care sa se alinieze valorilor tale si sa contribuie la atingerea obiectivelor pe termen lung, iar fiecare obiectiv stabilit ar trebui sa fie relevant si semnificativ. Pentru a fi relevant un obiectiv specific trebuie sa contribuie in mod esential la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general.
- Fara un termen, obiectivul nu exista - Fiecare obiectiv are nevoie de o data tinta, astfel incat sa ai un termen limita pe care sa te concentrezi. Stabilirea unui calendar pentru atingerea obiectivelor te poate ajuta atat sa ramai motivat, cat si organizat. Înainte de a stabili o data de incheiere a obiectivului, asigura-te ca ai cercetat toate etapele si blocajele posibile pe care le-ai putea intampina pe parcurs.