Foarte multi dintre noi privesc intrarea in noul an ca sansa unui nou inceput. Însa, la finalul fiecarui an, facem o retrospectiva cu realizarile din anul care tocmai a trecut pentru a ne orienta cu planuri noi si curajoase catre viitor. Dar, indiferent de ceea ce ti-ai propus pentru noul an, obiectivele trebuie sa fie cat mai realiste si planurile fezabile. Obiectivele ar trebui sa sublinieze oportunitatile lumii exterioare, corelate insa cu posibilitatile tale reale.
Daca vrei sa te asiguri ca ai facut o lista cu obiective pentru noul an cat mai coerenta, iti recomandam sa parcurgi cele 7 sfaturi de mai jos pentru a te asigura ca pleci pregatit in cursa 2020:
1. Nu face o lista interminabila de obiective
În primul rand, pentru noul an gandeste-te la cele mai importante obiective si pe acestea noteaza-le. O lista cu 3 obiective este un bun inceput. Daca iti fixezi prea multe obiective pentru noul an nu le vei putea integra in rutina pe are o ai deja.
2. Obiectivele stabilite trebuie sa fie realiste
Cheia succesului este sa fii realist in ceea ce priveste obiectivul propus. Încearca sa te concentrezi pe o singura rezolutie si analizeaza nivelul de angajament pe care ti-l poti asuma.
3. Alege obiective concrete
Gandeste asupra obiectivelor clare pe care le doresti, de exemplu Vreau sa imi deschid propria afacere despre X lucru! sau Vreau sa ma inscriu la un curs de dezvoltare personala!. O afirmatie mult prea generala, de genul Mi-as dori sa gasesc o posibilitate de a-mi creste veniturile! nu este suficienta, pentru ca este foarte vag. Stabileste-ti obiectivele intr-un mod foarte clar, dar totodata intelege cum vor fi realizate. Mai precis, incearca sa afli care ar putea fi efectele acestora si implicatiile asupra propriei situatii actuale. Dar, focuseaza-te pe beneficii si nu pe efortul pe care va trebui sa-l faci pentru a atinge obiectivele.

4. Gaseste pe cineva care sa aiba aceleasi obiective ca si tine
În echipa este mai usor sa te tii de plan. De exemplu, daca stabilesti sa faci mai mult sport si o prietena sau o colega de job au acelasi plan, mergeti impreuna la sala de sport. Daca va incurajati reciproc aveti sanse mai mari de reusita. În plus, atunci cand le prezinti si celor apropiati tie obiectivele propuse, iti iei un angajament si devii responsabil pentru actiunile tale si iti este mai greu sa renunti.
5. Actioneaza
Actiunile sunt cele care fac diferenta. Daca nu faci nimic nu vei obtine rezultate diferite in viata ta, totul va ramane la fel. Daca nu iti place drumul pe care mergi, doar cu actiuni concrete poti schimba directia in care te indrepti, pentru a ajunge intr-un loc mai bun. Startul este foarte important pentru cei care vor sa ajunga la destinatia dorita cat mai repede, de aceea trebuie sa actionezi.
6. Fii pregatit pentru piedici
Orice schimbare sau lucru nou de facut vine cu anumite piedici, de cele mai multe ori puse chiar de catre propriul creier. Dar asta nu este neaparat ceva rau. Zicalele precum din greseli invatam sau ce nu te omoara te face mai puternic sunt exact pentru acest gen de situatii. Astfel, invata sa iti accepti greselile. Dureaza ceva timp pana cand te vei obisnui cu acel ceva nou, care ocupa loc in programul tau, iar piedicile fac parte din intreaga experienta.

7. Ține cont de context
Obiectivele trebuie stabilite in corelatie cu oportunitatile existente, fie ca vorbim de o schimbare in viata personala, fie ca vorbim de cea profesionala. Trebuie sa gandesti la nivel mai mare, sa privesti mereu inainte si sa fii intotdeauna gata sa reactionezi la schimbarile din jur. Lumea in care traim este in continua schimbare, iar acest lucru ne face si pe noi sa ne adaptam pentru a putea tine pasul. În egala masura, este necesar sa ne alegem inteligent noile provocari pentru ca altfel riscam sa irosim energie care putea fi redirectionata catre alt scop.
De ce ne ajuta stabilirea obiectivelor?
Lipsa unei directii clare te tine pe loc si te impiedica sa ajungi undeva anume. Lipsa obiectivelor e ca si cum ai porni la drum fara busola si fara sa ai habar unde anume vrei sa ajungi. Deoarece atunci cand stii incotro te indrepti, stii si de ce resurse ai nevoie. Stabilirea obiectivelor implica niste reguli de urmat. Practic, nu sunt suficiente doar niste ganduri fugitive, ci obiectivele ar fi bine sa fie scrise pe o agenda sau intr-un document pe computer, dar cat mai la vedere.
Nu in ultimul rand, vrem sa-ti spunem ca ai nevoie sa-ti creezi motive puternice pentru a-ti indeplini obiectivele. Întai vin motivele, apoi vin si raspunsurile. Daca ai motive suficient de puternice pentru a atinge un obiectiv, o sa ajungi la rezultatul dorit si chiar mai departe.