Motivatie in echipa? Motivatia ţine de voinţa omului de a acţiona intr-un mod anume si reprezinta starea interna a angajatului, care orienteaza si dirijeaza comportamentul acestuia prin satisfacerea anumitor necesitati. Motivarea angajatului ţine de arta managerului de a influenţa comportamentul acestuia. Odata conştientizat acest lucru, apare şansa de a obţine rezultate bune atat la nivel de subdiviziune/autoritate publica, cat şi la nivel individual.
Motivatia angajatilor a devenit o provocare pentru majoritatea liderilor, mai ales dupa ce companiile au inteles ca aceasta motivatie este elementul cheie care realizeaza tranzitia de la o echipa cu angajati nemotivati si neimplicati la o echipa unita, motivata si performanta. Motivarea angajatilor influenteaza comportamentul acestora, iar angajatii motivati sunt mai eficienti, au dorinta de a obtine rezultate foarte bune, ajungandu-se la o productivitate mai mare, venituri sporite, economii, o satisfactie profesionala vizibila.
De ce sa investesti in motivarea angajatilor
Mai multe tactici de motivatie pentru personal ar trebuie sa se afle pe primul loc in strategia business-ului an de an, din mai multe motive:
- Este un instrument ieftin si cu un ROI foarte mare practic, doar prin schimbarea modului de gandire in companie, deci o cultura diferita, angajatii pot fi convinsi sa se dedice mai mult.
- Se implementeaza usor fiind vorba de schimbari favorabile angajatilor, ei nu doar ca se vor bucura ca le primesc (de exemplu, beneficii extrasalariale), ci le vor adopta rapid (schimbari privind atitudinea).
- Este o tactica win win castigatoare pentru ambele parti, si pentru angajati, si pentru angajatori salariatii se simt apreciati si devin fideli, iar companiile isi cresc veniturile rapid si sigur.
Caracteristicile unui mediu de lucru stimulant
Dezvoltarea oamenilor si modalitatile de motivatie a angajatilor sunt cruciale intr-un mediu de lucru sanatos. Pentru ca un angajat sa se simta stimulat de mediul in care lucreaza, exista mai multi factori care il pot influenta, importanta acestora fiind diferita pentru fiecare angajat, ceea ce motiveaza un angajat, poate sa demotiveze alt angajat. Mai mult motivatia este flexibila, pe parcursul activitaţii profesionale a unui angajat, motivaţia acestuia se schimba, in funcţie de necesitaţile, evolutia şi interesele sale. Practic un mediu de lucru stimulant este caracterizat de:
- Stimulare financiara, care sa-i acopere nevoile si dorintele (care, insa, nu este suficienta, oricat de competitiv ar fi salariul).
- Motivatie profunda, care tine de insemnatatea jobului, businessului, rolului angajatului in echipa si obiectivele pe termen lung pe care le are alaturi de echipa.
- Atmosfera placuta, productiva, cu o cultura sanatoasa.
- Un mediu deschis la feedback si care incurajeaza recunostinta performantelor.
- Deschidere la noi initiative, propuneri si actiuni proactive.
Tehnici de motivare a angajatilor
Un lider bun stie concret care sunt motivatiile la care raspunde fiecare angajat in parte din echipa pe care o conduce si in consecinta detine tehnici de motivatie corespunzatoare si eficiente. În acest sens, succesul e garantat pe doua cai, care nu se substituie una pe alta dar se completeaza: motivarea financiara, care intra in principal in responsabilitatea firmei si partial in responsabilitatea liderului si motivarea non-financiara, care intra in principal in responsabilitatea liderului si partial in responsabilitatea firmei.
- Crearea unei culturi in care sunt apreciate rezultatele angajatilor
Este o strategie abordata de majoritatea firmelor in ultimul timp chiar daca este dificil de controlat. Trebuie avuta in vedere existenta unei legaturi intre acest program si valorile care sunt promovate de catre companie / firma. Foarte multi angajati apreciaza companiile care si-au format o cultura organizationala bazata pe independenta si flexibilitate. Companiile / firmele ar trebui sa puna accentul pe munca in echipa, sa ofere incredere si sustinere si sa ofere un feedback real si onest.
- Feedback in mod regulat
Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa recunosti angajatilor atunci cand fac ceva corect sau ceva ce apreciezi. Comunicarea dintre manager si fiecare angajat din subordinea acestuia este cruciala si ofera angajatilor o motivatie buna. În cazul in care nu este prezenta o comunicare activa, prin oferirea de feedback reciproc, atunci se va pierde legatura profesionala sanatoasa cu angajatii. Relaţia dintre manager şi echipa va fi una formala, atat din partea managerului, cat şi a angajatilor. Prin feedbackul oferit in mod regulat se are in vedere acordarea opiniei / reacţiei de raspuns din partea managerului faţa de munca realizata, progresul inregistrat, precum si faţa de nereuşite. Feedbackul trebuie sa fie critic, dar pozitiv. Feedbackul implica si reacţia de raspuns din partea angajatului.
- Încurajarea contributiei angajatilor pentru cresterea motivatiei
Angajatilor le place sa fie inclusi in lucrurile pe care se fac in jurul afacerii. Încurajati-i sa anunte daca vad lucruri ce ar putea fi facute mai bine sau daca au idei noi pentru afacere. Oferiti stimulente angajatilor care ofera modalitati mai eficiente sau care vin cu modalitati distractive de a duce la bun sfarsit lucrurile. Acest lucru il face pe angajat sa fie mai motivat si sa simta ca face parte din firma / companie.
- Crearea oportunitatilor de dezvoltare profesionala
Angajatii sunt interesati sa isi imbunatateasca competentele profesionale, iar crearea oportunitatilor de dezvoltare profesionala este o motivatie importanta pentru majoritatea angajatilor. Sustinerea dezvoltarii angajatilor este un avantaj pentru companie si, mai ales, pentru eficienta echipei, avand in vedere conditiile actuale de munca. Pentru a antrena angajatii sa invete, este esentiala identificarea stilurilor de invatare si stabilirea unor obiective profesionale clare pentru a ajunge la potentialul lor maxim de productivitate.
- Munca in echipa
Diversitatea este importanta, insa in egala masura, managerii trebuie sa mai aiba alte trei lucruri in vedere, primul fiind acela de a crea o echipa din oameni care sunt entuziasmati de obiectivul lor comun. Al doilea aspect este disponibilitatea pe care o au membrii echipei de a se sprijini unii pe altii in momente mai dificile de lucru. Iar cel de-al treilea este recunoasterea cunostintelor si perspectivelor celorlalti din echipa.
Pune-ti angajatii in echipe unde pot lucra impreuna, aceasta ii poate face sa se simta si mai increzatori, sa schimbe idei, sa se distreze mai mult in timp ce lucreaza si sa fie mai mai eficienti. Cele mai creative echipe, care lucreaza cel mai bine, sunt cele care sunt formate din oameni cu specialitati si perspective diferite.
- Ofera-le avantaje deloc costisitoare si mai multa libertate
În functie de tipul de afacere pe care il conduci, este posibil sa le oferi angajatilor un pic mai multa frau liber asupra lucrurilor pe care le fac si cand le realizeaza. Permite-le sa isi stabileasca programele prioritare sau chiar programele zilnice sau orele de lucru. Ofera flexibilitate pentru unele lucrari din zilele de acasa sau lasa-i sa isi indeplineasca sarcinile in drum. Acordandu-le un pic mai multa libertate de a lua unele decizii si de a crea un mediu care sa functioneze pentru ei, angajatii vor avea mai multa motivatie si vor capata o anumita proprietate asupra locului de munca si ii vor face mai predispusi sa duca taskurile la bun sfarsit.
- Ofera recompense pentru a mentine angajatii motivati
Chiar daca angajatii tai nu fac ceva uimitor, poate fi o idee grozava sa le oferi recompense pentru loialitatea lor continua fata de companie. Acestea se dovedesc in timp factori care dezvolta mai multa motivatie din partea angajatilor. Bonusurile de Craciun, cadourile pentru ziua de nastere, recenziile anuale si si chiar micile cadouri de-a lungul anului pot intra in aceasta categorie si il fac pe angajat sa se simta ca fiind apreciat doar pentru faptul ca este acolo, indiferent de lucruri speciale pe care le-ar fi realizat sau nu pe parcursul intregului an. Angajatii tind sa functioneze mai bine atunci cand simt ca sunt apreciati, iar aceste tipuri de cadouri, recompense sau alte beneficii ii pot face sa se simta astfel. Cadourile corporate de la Debonaire.ro, cu produse apetisante, cu ingrediente 100% de calitate, de la producatori internationali de top, reprezinta metoda perfecta prin care se poate oferi o apreciere onesta si placuta.