Pauza de la birou: de ce este importanta si cum poti ramane productiv

Toti cei care au avut un loc de munca ar trebui sa fie familiarizati cu conceptul de pauza. Fie ca sunt pauze scurte de 15 minute, fie pranzurile de 30 de minute sau mai mult, pauzele ofera un mic ragaz de la ziua de lucru continua. Exista multe motive pentru care este important sa-ti iei pauze la locul de munca, fiecare dintre ele oferind multiple beneficii atat din pucnt de vedere al productivitatii, cat si al sanatatii. 


Conform normelor internationale de medicina a muncii, in cazul persoanelor care lucreaza la birou, avand sarcini de introducere de date sau texte in calculator, se recomanda pauze active de cel putin 5 minute la fiecare 45-60 minute. Daca activitatea se desfasoara sub presiunea timpului, pauza trebuie sa fie de minim 10 minute la fiecare ora. 


De ce este importanta pauza de la birou


O pauza este o scurta incetare a muncii, a efortului fizic sau a activitatii pe care o intreprinzi la jobul tau. Cand te odihnesti, o parte din creierul tau are nevoie de acea pauza. Știi care sunt si alte beneficii?


  • Mentii productivitatea crescuta


Pentru munca de gandire implicat este cortexul pre-frontal (PFC), partea din creierul tau care gandeste. Cand faci o munca orientata spre un obiectiv care cere concentrare, cortexul pre-frontal te mentine concentrat pe obiectivul tau si iti permite sa gandesti logic. Tot el este responsabil pentru gandirea logica, functiile executive si exercitarea vointei de a rezista impulsurilor. Pauzele la locul de munca te ajuta sa te concentrezi asupra obiectivelor si sarcinilor obisnuite, ceea ce mentine productivitatea crescuta. De asemenea, pot contribui la cresterea motivatiei si a creativitatii.


  • Detensionarea muschilor 


O stare buna de concentrare este strans legata de un corp sanatos. Deplasarea pe parcursul unei zile este cruciala pentru sanatatea fizica si emotionala. Este foarte important sa faci un pic de miscare pe tot parcursul zilei - chiar daca este doar sa te plimbi cateva minute prin birou sau afara. Chiar si mersul pe jos timp de cinci minute in timpul pauzelor la serviciu este suficient pentru a reduce sansele de boli de inima, depresie, obezitate si multe altele. A fi sanatos din punct de vedere fizic te va ajuta sa fii sanatos si mental si emotional. 



Sa te ridici de la birou, de pe scaun pentru a merge, a te intinde, a face yoga sau orice activitate de miscare preferi poate reduce efectele negative asupra sanatatii ale sedentarismului. O pauza de 5 minute de mers (exercitii) la fiecare ora iti poate imbunatati sanatatea si starea de bine.


  •  Cresterea motivatiei


Atunci cand lucram, cortexul nostru pre-frontal face orice efort sa ne ajute sa ne indeplinim obiectivele. Dar, pentru o sarcina provocatoare care cere o atentie sustinuta, cercetarile arata ca scurte pauze din cand in cand pot sustine motivatia de a lucra in continuare. Exista studii de specialitate care sugereaza chiar ca atentia si concentrarea prelungite asupra unui singur task de fapt impiedica performanta. De asemenea, tot cercetarile sugereaza ca, atunci cand suntem confruntati cu sarcini lungi asa cum este studiul pentru un examen de sfarsit de an, cel mai bine este sa-ti impui sa iei pauze scurte. Pauzele mentale scurte te vor ajuta de fapt sa ramai la fel de concentrat pe toata durata muncii sau invatatului. 


Cum sa gasesti momente de pauza la birou


De cele mai multe ori, afundati in taskuri multiple, realizezi tarziu ca ai uitat sa faci pauza, probabil atunci cand simti o durere de cap sau de spate. Iata asadar cateva idei de a lua pauza la birou:


  • Foloseste o aplicatie sau o alarma. Exista diverse aplicatii care iti pot trimite notificari fie pe telefonul mobil, fie pe laptop, sau chiar software care iti inchid accesul la computer si iti permit sa lucrezi doar dupa o perioada de timp stabilita initial. 
  • Bea o cafea alaturi de un coleg. Daca esti genul de persoana care se revigoreaza usor cu o cafea buna, atunci profita de acest moment pentru a face o pauza. Daca iti face placere sa vorbesti in acest timp cu alti oameni, stabileste in fiecare zi un moment de discutie cu un coleg cu care te intelegi bine.
  • Iesi afara la o plimbare. Daca biroul este situat langa un parc sau o zona pietpnala care iti permite sa faci o scurta plimbare pentru a lua aer, atunci profita de acest lucru si stabileste-ti o pauza de mers pe jos. Sa iesi din rutina biroului poate fi sursa ta de creativitate si energie. 
  • Savureaza ceva dulce si sanatos. Glucoza este sursa principala de energie pentru celulele tale si pentru neuroni. Functiile cerebrale, cum ar fi gandirea, memoria si invatarea sunt strans legate de nivelul de glucoza si cat de eficient creierul foloseste aceasta sursa de combustibil. Pastreaza la birou nuci, migdale, fructe care iti dau un boost de energie atunci cand simti ca nu te mai poti concentra.



Exista efecte negative ale pauzelor la locul de munca?


Desi efectele pauzelor la birou par a fi in mare parte pozitive, exista potentiale rezultate negative daca pauzele nu sunt gestionate corect.


Riscul de productivitate scazuta. Pauzele foarte lungi si luate in momente nepotrivite, cand un task este gata, pot crea un decalaj in focalizarea si readucerea aminte a ceea ce faceai anterior pauzei, uneori chiar pierderii ideilor bune pe care le aveai. Asadar, alege sa faci o pauza atunci cand ai finalizat o sarcina.


Distragerea atentiei. Pauzele, daca nu sunt monitorizate, pot deveni o distragere a atentiei, nu numai pentru angajatul care le ia, ci si pentru colegii de munca.


Perturbarea fluxului. Acest lucru este uneori greu de evitat daca locul de munca sustine luarea pauzelor strict programate si nu atunci cand angajatul simte nevoie si a incheiat o sarcina.


Primul pas pe care este bine sa-l faceti, indiferent ca esti angajat sau angajator, este sa recunoasteti ca pauzele nu sunt un lucru negativ, ci benefic pentru companie pe termen lung. Desi s-ar putea parea ca a nu se lucra pentru o bucata de timp este un aspect negativ, pauzele sunt benefice deoarece angajatii epuizati si demotivati sunt cei care fie vor avea randament scazut pe viitor, fie vor pleca din companie. Cadourile pentru angajati sub forma unor produse speciale precum cafea, ceai sau gustari, au un factor motivant puternic si le mentin starea de buna dispozitie.