Un factor care influenteaza in mod semnificativ modul in care angajatii se simt la job este mediul. Prin mediul de lucru, ne referim la tot ceea ce face parte din implicarea angajatilor, cum ar fi relatia cu colegii si managerii, cultura organizationala, spatiul pentru dezvoltare personala. Un mediu de lucru pozitiv ii face pe angajati sa se simta bine si sa vina cu placere la job, iar acest lucru le da motivatia de a-si face bine taskurile, de a fi eficienti si creativi.
Mediul in care angajatii isi desfasoara activitatea ii afecteaza atat in plan mental, cat si din punct de vedere al productivitatii. Daca se inteleg bine cu colegii de birou, angajatii lucreaza cu mai multa placere si astfel ajung sa fie mai productivi si sa aiba mai mult succes in cariera.
Asa ca, daca esti manager, specialist in resurse umane sau antreprenor, daca te intereseaza cum sa creezi un mediu de lucru placut pentru angajati, iata cateva aspecte care te pot ajuta sa duci compania ta la un nivel de top:
1. Creeaza oportunitati intre colegi de a se cunoaste mai bine
Discutiile la job sunt in general formale, legate de taskuri si sarcinile zilnice. Creeaza insa momente, fie la masa, fie prin teambuildinguri prin care angajatii sa se cunoasca mai bine, sa vorbeasca despre diverse subiecte din afara sferei profesionale. Cu ocazia aceasta vei elibera si o parte din stresul si tensiunea inerente la locul de munca si vei stimula deschiderea catre o comunicare deschisa.
2. Promoveaza o comunicare transparenta
Doar 50% dintre angajati cred ca angajatorul este deschis si sincer cu ei. Aceasta lipsa de incredere este, intr-o mare masura, cauzata de lipsa de transparenta la locul de munca. E de inteles astfel de ce, comunicarea interna este esentiala in orice companie.

Cheia pentru promovarea unei culturi a increderii intre angajatori si angajatii lor este un leadership transparent. În lipsa lui, in randul angajatilor se naste o mentalitate de tip noi versus ei, fireasca de altfel, caci cine ar avea incredere intr-o companie sau o persoana care tine totul sub lacat!?
Prin urmare, este esential ca angajatii nu doar sa cunoasca, ci si sa discute despre filozofia, misiunea si valorile organizatiei. Avand discutii deschise, veti permite oamenilor sa-si impartaseasca opiniile si perspectivele despre cum sa atinga obiectivele profesionale si implicit pe cele ale companiei.
3. Work Life Balance: mentine echilibrul intre viata personala si job
Nimic nu indeparteaza mai mult angajatii, decat suprasolicitarea la locul de munca. Suprasolicitarea angajatilor ii face sa se simta ca si cum ar fi pedepsiti pentru performantele lor si ii face sa fie duri cu colegii, sa le vaneze greselile, sa se compare unii cu altii. Suprasolicitarea angajatilor este contraproductiva, o noua cercetare de la Stanford aratand ca productivitatea pe ora scade brusc atunci cand saptamana de lucru depaşeste 50 de ore.
4. Dezvolta spiritul de echipa
Oamenii sunt fiinte sociale care cauta in mod firesc sprijin de la semenii din jur si cauta sa apartina unui grup. Pentru ca atunci cand vin perioade dificile, echipa ar trebui sa se adune pentru a face fata oricaror probleme. Daca exista un sentiment de unitate in echipa, angajatii nu se vor mai simti asaltati sau in deriva. Împreuna vor depasi orice obstacole si vor gasi solutii, punand lucrurile cap la cap .

5. Organizeaza intalniri sau teambuildinguri
Scopul unui teambuilding este sa-i faci pe oameni sa inţeleaga ca sunt dependenţi unii de ceilalţi şi ca trebuie sa coopereze pentru a da ce au mai bun. Doar, conlucrand isi pot descoperi potenţialul si stabili rolul fiecaruia in echipa. Dar, aici intervine o problema de atitudine: in timp ce in alte ţari oamenii se duc la teambuilding-uri sa inveţe, romanii asociaza aceste intalniri extrajob cu distractia.
Bineinţeles ca ieşirea intr-un weekend la munte sau la mare, cu tot departamentul sau toata organizaţia, şi organizarea unei petreceri poate fi un mod bun de a organiza un eveniment memorabil pentru angajati. Dar, bine ar fi sa raspunda si unui obiectiv de business cum ar fi cel de a ne cunoaşte mai bine.
6. Nu incuraja barfa
Atunci cand un angajat se plange managerului ca un anumit coleg a facut ceva gresit, risti sa dai apa la moara tuturor celor carora le place sa barfeasca si sa gaseasca vinovati in cei din jur pentru neputintele lor. Încearca in primul rand sa-l determini pe angajatul respectiv sa-si rezolve problemele cu persoana respectiva si sa se gandeasca daca nu cumva si modul in care a vorbit sau s-a comportat cu persoana aceea a influentat atitudinea ei fata de el.
Un loc de munca sanatos si constructiv este un mediu in care relatiile se dezvolta autentic, echipele se construiesc mai usor, alinierea se produce natural pentru ca oamenii au incredere unii in altii si mai ales in liderii lor. De asemenea, intr-un mediu de lucru pozitiv, problemele se rezolva mai repede, viteza de reactie la schimbari creste, iar angajatii sunt mai flexibili la noi si mai increzatori, engagement-ul este real si apar niveluri ridicate de performanta.
Bineinteles ca acest mediu de lucru pozitiv nu se construieste usor, peste noapte, ci este nevoie de multa munca si de ce sa nu recunoastem de noroc, pentru ca situatia sa fie in favoarea tuturor celor implicati. Un prim pas pentru a le arata recunostinta angajatilor tai este sa nu ratezi momentele de a le oferi cadouri corporate, de zilele lor de nastere, de sarbatori sau pur si simplu ca semn de multumire pentru munca depusa.