Retentia angajatior: 8 metode pentru a evita fluctuatia de personal in 2022

Una din tendintele importante care va caracteriza piata muncii in 2022 va fi retentia angajatilor cauzata de fluctuatia mare de personal, tendinta legata de deficitul de personal, fenomen cu care piata se confrunta in ultimii ani. Înca din ultimul trimestru al anului 2021, dupa o perioada in care fluctuatia de personal a fost incetinita pe fondul instabilitatii economice si a situatiei sanitare, angajatii au inceput sa devina mult mai activi pe piata muncii si dornici de a face o schimbare profesionala. 


Pe masura ce modul de lucru hibrid devine tot mai mult o normalitate pe piata muncii, fiind preferat de majoritatea candidatilor si angajatior, vom asista la o fluctuatie de personal ridicata care va fi intensificata de usurinta cu care candidatii pot sa faca o schimbare de cariera, incurajata tocmai de acest mod de lucru hibrid. Astfel, tot mai multe firme se vor confrunta cu necesitatea gasirii unor metode pentru retentia angajatior.


Strategii si metode de retentie a angajatior


Retentia angajatior inseamna, pe scurt, pastrarea talentului in cadrul companiei tale. La fel ca si intr-o relatie, este mai productiv sa lucrezi asupra relatiei cu angajatii existenti, decat sa o iei de zero cu altcineva. Nu costul recrutarii este problema, iar costul pentru retentia angajatior este oricum mai mic decat cel al instruirii noilor angajati.


Costul trainingului si al timpului pana cand un om se poate simti complet confortabil la locul de munca si isi poate face sarcinile absolut independent este, insa, unul major. 


Criza financiara din Romania se simte in multe domenii, in IT si medicina cei mai buni specialisti pleaca de cele mai multe ori in afara, creativii din domeniile de marketing isi doresc alte conditii decat cele din Romania, in mediile rurale conditiile sunt foarte grele. Multi angajati nu se simt apreciati, din punct de vedere declarativ sau salarial, iar cei care au decis sa nu plece din tara schimba joburile mult mai frecvent decat o faceau inainte. 


Pe de alta parte, nu este un avantaj pentru o firma sa mizeze pe acei oameni reticenti la schimbare, care nu isi schimba jobul din frica si care raman in acelasi loc pentru ca ar fi prea dureros sa isi analizeze prioritatile. O firma care vrea sa prospere isi doreste acei angajati care vor sa ramana pentru ca simt ca acolo mai au multe de facut, cresc prin organizatia respectiva, in care vor sa aduca plus valoare si pe care o apreciaza fata de celelalte oferte de pe piata.


De aceea sunt importante metodele pentru retentia angajatior prin care sa le faci angajatior, cat mai des, propuneri pe care sa nu le poata refuza.



1. Seteaza discutii individuale

Este vorba de discutii mai devreme, sau separat, de evaluarile periodice. Comunica-le angajatior tai ce asteptari ai de la ei, astfel incat sa fie clar pentru ei si sa poti fixa indicatori clari si masurabili pentru performanta lor. Fii disponibil regulat pentru o discutie, mai ales una despre urmatorii pasi in cariera unui angajat. Astfel, angajatul se asigura de insemnatatea rolului sau pentru a continua alaturi de organizatia ta.

2. Colecteaza feedback-uri de la angajati

Majoritatea oamenilor pleaca din cauza colegilor de pe pozitiile superioare lor, fie pentru ca sunt deranjati de prea multe sedinte neproductive, fie nu simt claritate in ceea ce au de facut sau ce au facut deja. Poate au nevoie de mai multa intelegere. Nu risca sa ii pierzi pentru ca nu le-ai ascultat parerea. Atunci cand personalul se simte ascultat si inteles, iar ideile sale sunt luate in calcul in deciziile de management, motivatia, satisfactia si loialitatea cresc de asemenea.

3. Fii deschis la talentele angajatior tai

S-ar putea ca unii dintre angajati sa aiba si alte abilitati decat cele pentru care au studiat sau pe care le exerseaza zilnic la job. Unii ar vrea sa si le poata practica, si tine de managementul lor sa gaseasca moduri creative de a integra acest lucru. Este un avantaj de ambele parti si arata ca angajatul respectiv isi doreste sa fie acolo. Statisticile internationale arata ca majoritatea profesionistilor care parasesc o companie o fac pentru ca se plafonau, nu puteau avansa profesional si angajatorul nu le foloseau abilitatile la potential maxim.

4. Work life balance


Echilibrul dintre viata personala si munca, stabilitatea, siguranta, cultura organizationala, wellbeingul, flexibilitatea, autonomia si dezvoltarea ulterioara devin din ce in ce mai importante. Arata-le ca si pentru tine si pentru companie este important echilibrul dintre profesional si personal. Comunica-le atitudinea si asteptarile tale, trasand astfel un mediu care nu incurajeaza oameni epuizati si frustrati.

5. Ofera un program flexibil

Paradigma celor 8 ore de munca incepe sa se clatine tot mai mult. Accentul trebuie pus pe productivitate. Fiecare angajat este diferit. Daca exista salariati care-si termina sarcinile in 5-6 ore, in loc de 8, acestia isi vor asigura, astfel, un mult mai bun echilibru intre cariera si viata personala. Alternativa de a le incarca programul, doar pe principiul ca pot face mai mult, nu se va dovedi fezabila. În loc sa fii rigid, ofera o zi pe saptamana in care angajatul sa poata lucra de acasa, asta in conditiile in care domeniul de activitate ii permite acest lucru.

6. Ofera oportunitati de dezvoltare profesionala

Poate fi vorba de cursuri de specialitate, traininguri de upskilling sau de reskilling, programe de coaching, toate sunt binevenite de generatiile mai tinere de angajati, dornici sa descopere lucruri noi, sa asimileze informatie si sa fie la zi cu inovatia in domeniu. Provocarile profesionale cer o permanenta actualizare a abilitatilor interpersonale si a competentelor. Pe de alta parte, orice oportunitate de dezvoltare este atragatoare si avantajoasa si pentru angajator, care astfel, motiveaza angajatii exact cu a oferi valoarea si increderea pe care si le doreau de la job. 

7. Cultura organizationala sanatoasa

Cultura organizationala este un pilon important in orice tip de companie, pentru ca ea defineste si intareste valorile comune ale companiei si ale angajatilor sai. Se reflecta in comunicarea interna cat si in cea externa si are un impact puternic asupra mediului de lucru. Poti seta diferite strategii, tactici si evenimente care sa aduca aminte de valorile impartasite. De asemenea, un mediu de lucru sanatos inseamna sa le asiguri angajatilor un sentiment de siguranta si incredere in ceea ce fac, fara a tolera abuzul, discriminarea sau bullyingul. 

8. Mediul de lucru

Locul in care angajatii isi petrec o buna parte din zi si unde lucreaza este important pentru retentia angajatior. Acesta trebuie sa ii inspire si sa fie construit pentru a sustine colaborarea. De aceea, e important ca mediul de lucru sa fie prietenos si modern, dotat cu cele necesare, dar si creativ pe cat posibil. De exemplu, sa fie situat intr-un loc din oras in care se ajunge usor, sa fie luminos, cu scaune comode, suficient spatiu pentru birouri, nu prea multa galagie, facilitati de bauturi si fructe, temperatura optima.


Strategiile pentru retentia angajatior sunt esentiale in zilele noastre, fiind benefice atunci cand un angajator vrea sa-si pastreze angajatii si sa mentina costurile fluctuatiei de personal scazute. Pe de alta parte, experienta pozitiva a angajatilor conteaza la fel de mult precum cea a candidatilor ca viitori angajati.


Întrebarea daca sa angajam un om nou sau sa investim in angajatii actuali va continua sa existe, iar raspunsul va depinde de situatia specifica a fiecarui job, de companie, angajamente sau necesitati.