Sortimente de cafea: Calatorim in jurul lumii dupa arome si ritualuri speciale

Cafeaua, licoarea energizanta care ne pune in miscare in fiecare dimineata, a devenit mai mult decat o bautura cu aroma speciala, s-a transformat intr-un ritual al placerii adaptat culturii fiecarei tari. Cafeaua are origini indepartate in timp, exista informatii vechi despre consumul de cafea din secolul al XV-lea, Etiopia fiind zona de origine in care a fost descoperita pentru prima data cafeaua. 


Scurta istorie a cafelei: o poveste cu aroma


Originea numelui provine din regiunea Koffe din podisul Etiopiei unde au fost descoperite pentru prima data plante de cafea si apoi introduse in lumea araba. Boabele de cafea din aceasta zona sunt renumite pentru savoarea fructata, usor acida, sunt uscate natural sub razele soarelui, apoi sunt spalate si preparate dupa metode vechi. 


Istoricii ne spun ca descoperirea cafelei a fost facuta de un pastor etiopian care a observat ca animalele sale devin foarte energice si incep sa topaie mai mult ca de obicei, dupa ce consuma fructele rosii ale unui arbust. Pastorul o recomanda calugarilor unei manastiri vecine, iar acestia o ard din teama. Mirosul aparte este cel care atrage atentia si interesul monahilor, care incep sa macine boabele si sa le fiarba, si asa incepe practic povestea cafelei. 


În secolul al XV-lea, cafeaua era cultivata in districtul Yemen din Arabia, iar in secolul urmator era deja cunoscuta in Persia, Egipt, Siria, si Turcia. Din Orientul Mijlociu, cafeaua calatoreste spre Italia, iar apoi, spre restul Europei. Se pare ca prima statie europeana a cafelei a fost insula Malta, iar in anul 1965 se deschide prima cafenea europeana, in Venetia. 


Sortimente de cafea in functie de zona de provenienta


Se cunosc aproape 80 de sortimente de cafea, cele mai cunoscute soiuri fiind Arabica, Robusta si Maragogype. Ce spuneti de o calatorie extraordinara printre arbustii de cafea din Etiopia, Brazilia, Kenya, Columbia? 


Etiopia - cafea cu arome fructate


Etiopia ofera printre cele mai complexe arome ale cafelei, unul din motive fiind faptul ca aici cresc natural mai multe tipuri de arbori. Sortimentul de cafea care atrage cei mai multi bautori de cafea provine din regiunea Yirgacheffe, de la arbori ce cresc la o altitudine de 2000m. Ciresele se dezvolta lent, la umbra vegetatiei inconjuratoare, ceea ce face ca boabele de cafea sa fie mai aromate, sa absoarba mai multi nutrienti din sol, avand la dispozitie mai mult timp sa-si contureze gusturile si aromele. De asemenea, boabele de cafea care provin din regiunea Harar sunt procesate uscat, rezultand arome complexe, fructate, cu aroma de caise si fructe de padure. 


Brazilia - cafea cu aroma persistenta de alune


Climatul, calitatea solului si altitudinea sunt elemente care isi pun amprenta pe calitatea sortimentelor de cafea braziliene. O cafea braziliana de buna calitate va avea un gust dulce-amarui si o aroma persistenta de ciocolata, iar multe sortimente au note secundare de alune sau de condimente. Aceste sortimente de cafea au aciditate scazuta, iar cele mai cunoscute sut Robusta si Arabica. 



Columbia - o cafea cu arome de caise si miere


Columbia este unul dintre principalii producatori mondiali de cafea, in special din soiul Arabica. Cafeaua se cultiva in conditii climatice foarte diferite, ceea ce permite maturizarea si recoltarea fructelor in diferite momente pe tot parcursul anului. Producatorii columbieni sunt faimosi si pentru faptul ca recoltele lor sunt culese manual, un proces care garanteaza sortarea boabelor verzi, a celor necoapte si a celor coapte peste masura. Aceasta cafea este recunoscuta pentru o excelenta complexitate aromatica: note de fructe confiate, caise si miere.


Kenya - cafea cu aroma de fructe acrisoare


Cand spui cafea kenyana spui echivalentul unei bomboane acrisoare. Cu arome de mure si coacaze, are un gust extraordinar. Arborii cresc in plin soare, acesta fiind un factor esential care contribuie la aciditatea sa distincta. 


Ritualul de a bea cafea in lume


O calatorie in jurul lumii, fara o cafea bauta in locuri care iti vor ramane multa vreme in suflet, nu este completa. Cafeaua a ajuns sa faca parte din cultura multor locuri din toate colturile lumii, incat este dificil acum sa ne imaginam o lume fara aceasta bautura minunata. Știai de exemplu ca, in Etiopia, cantitatea de zahar din cafea este in concordanta cu tipul evenimentului: cu cat este mai fericita ocazia, cu atat mai dulce este cafeaua?


Turcia. Turcia este renumita pentru cafeaua la ibric sau la nisip, o cafea facuta din boabe proaspat macinate, fierte intr-un vas din cupru numit "cezve". Se toarna intr-o ceasca mica cand este fierbinte si se lasa cateva minute, ca zatul sa se aseze. 



Italia. Este tara in care s-a nascut popularul espresso. Italienii beau, in general espresso, fara zahar si o consuma rapid, in cateva secunde, dupa care isi vad de treaba. Daca ajungi in Italia si vrei sa gusti ceva ce nu ai prea vazut in alte parti, Espresso Romano este un tip de cafea espresso insotita de o felie de lamaie care iti va ramane in memorie foarte multa vreme datorita aromei deosebite.


Franta. Pentru francezi cafeaua este bautura micului dejun, alaturi de un croissant cu unt, dar si o pauza placuta din timpul unei zile de lucru. Francezii prefera cafeaua lunga tocmai pentru a avea timp de discutii si relaxare.


Etiopia. Etiopia este locul de nastere al cafelei, iar aici ritualul de preparare al cafelei poate dura chiar si doua ore. Boabele de cafea se prajesc si se macina in casa iar Bunna, cafeaua traditionala etiopiana, se serveste cu sare si unt in loc de zahar si lapte.


Austria. Cafeaua a ajuns in Viena adusa de turci, iar vienezii au transformat-o in arta ajungand sa inventeze peste 50 de moduri de preparare. Vienezii prefera sa-si bea cafeaua alaturi de o prajitura si de un... ziar.



Arabia Saudita. Daca vei avea ocazia sa ajungi in Arabia Saudita, incearca Kahwa, o varietate de cafea infuzata cu cardamom si alte condimente, simbol al ospitalitatii beduine. Aceasta cafea are arome incredibile si bea alaturi de curmale dulci, care sa mai compenseze din gustul amarui.


Germania. Este tara inventatoare a filtrului de cafea, la inceputul secolului XX, marcand inceputul erei moderne in prepararea cafelei. Nemtii beau prima cafea dimineata alaturi de un mic dejun sanatos, iar in timpul zilei prefera sa serveasca rapid o cafea, intr-o cafenea specifica tarii.


Daca atunci cand te gandesti la cafea, automat iti vin in minte si discutiile cu prietenii sau partanerii de afaceri, tine cont ca atunci cand vrei sa le trimiti un gand de recunostinta sa incluzi si cafeaua, cu ajutorul cosurilor cadou cu produse internationale care contin cafea, ceai, ciocolata, vin, sampanie sau produse de patiserie, de cea mai buna calitate.