Leadership-ul este o abilitate practica a unei persoane sau a unui grup de a conduce, influenta sau indruma alte persoane, echipe sau organizatii, pentru realizarea unui obiectiv comun. În plus, reprezinta capacitatea unui manager de a conduce un grup de persoane intr-o activitate si inglobeaza viziune, entuziasm, energie, pasiune si consecventa.
A fi lider nu are nicio legatura cu varsta, vechimea sau pozitia cuiva in ierarhia unei companii. Studiile si performantele educative nu sunt garantia ca vei deveni lider si nici chiar, charisma personala nu este o conditie. De asemenea, exista o diferenta esentiala intre leadership si management, liderii conduc oameni, iar managerii gestioneaza lucrurile. Un lider poate sa fie si un foarte bun manager, dupa cum un manager poate deveni un foarte bun lider.
La prima vedere pare destul de usor sa fii un lider desavarsit si sa fii capabil sa motivezi in permanenta o echipa sa performeze, insa daca adaugam deadline-urile zilnice, situatiile de criza si provocarile care intervin in mod neasteptat, lucrurile se complica. Leadership-ul presupune identificarea acelor eventuale probleme si rezolvarea lor inca din faza incipienta. Un lider adevarat nu lasa niciodata ca problemele sa ia proportii, el analizeaza, planifica si isi ajuta echipa sa se adapteze noilor circumstante si oportunitati.
Stiluri de leadership si caracteristicile lor
Primul studiu major al stilurilor de conducere a fost realizat in 1939 de Kurt Lewin (psiholog de origine germana, unul dintre pionierii psihologiei sociale si cel care a definit stilurile de leadership), alaturi de Ronald O. Lippitt (psiholog american) si Ralph K. White (parintele psihologiei pacii). Fiecare si-a adus o contributie importanta, iar impreuna au descris caracteristicile a trei mari stiluri de leadership: leadershipul autoritar (autocratic), participativ (democratic) si delegativ (laissez-faire). Ulterior, au fost adaugate si alte modalitati de a conduce, dar principiile definirii acestora au respectat strategia celor trei
Exista mai multe abordari dar si diferente mari intre aceste stiluri de leadership, dar si particularitati care permit identificarea fiecarui mod de abordare, prin avantajele si dezavantajele sale. Diferentele esentiale dintre aceste stiluri de leadership provin din trasaturile de personalitate ale liderilor (individualism, charisma, oportunism, diplomatie), experienta profesionala si inteligenta emotionala. De fapt, aproape intotdeauna constatam ca exista o combinatie de stiluri de leadership, influentate nu doar de trasaturile personale, de personalitatea individului si de propriile preferinte sau opinii, dar si de nevoile oamenilor aflati in subordine, de evolutia evenimentelor, de scopul urmarit si de situatia concreta din respectivul moment.
Leadership autoritar sau autocratic
Liderul autoritar sau autocratic este descris prin puterea totala asupra taskurilor membrilor echipei, munca acestora fiind controlata indeaproape. Comportamentul liderului este rece, iar relatia se mentine la nivel strict profesional si formal.
Un lider autocratic ia toate deciziile, refuza contributia, ideile sau initiativele celorlati, crede ca este cea mai capabila, cea mai inteligenta persoana si este convins ca stie mai multe decat cei din jurul sau. Poate fi cel mai bine definit de expresia cum spun eu si este considerat cel mai ineficient si demotivant dintre toate aceste stiluri de leadership. Este un stil de conducere care poate functiona in organizatiile mici, dar este considerat eficient si atunci cand deciziile trebuie luate rapid, pe loc si fara ezitare, mai ales in situatiile de criza cand sunt necesare schimbari nepopulare, radicale.
Varianta imblanzita in cazul acestor stiluri de leadership, este liderul autoritar, urmeaza-ma, caracteristic liderilor increzatori, cu viziune, care traseaza o strategie si care isi urmaresc planul. Liderii autoritari detin controlul complet. Au capacitatea de a mobiliza oamenii pe care ii conduc si de a le arata ce se intampla cand vor ajunge unde isi doresc. Spre deosebire de liderii autocrati, cei autoritari isi argumenteaza deciziile, permit oamenilor sa aleaga modul in care realizeaza obiectivele pe care ei le traseaza, ceea ce genereaza inovatie si idei noi. Liderii autoritari se pot baza, pentru atingerea obiectivelor, pe intimidare sau pe experienta si intuitie, fiind capabili sa-i determine pe oameni sa lucreze mai mult si mai eficient. Unul din persoanele caracteristice acestui tip de leadership autoritar este Donald Trump, om de afaceri si fost presedinte SUA.
Leadership charismatic
Acest tip de leadership apare la persoanele care au un talent nativ de a-i influenta puternic pe cei din jur si de a le a pune in valoare potentialul, charisma personala fiind principala calitate. De cele mai multe ori, acesta trasatura de personalitate este innascuta si slefuita apoi prin educatie. Liderii charismatici au incredere foarte mare in fortele proprii, in valorile in care cred si in abilitatea de a obtine ceea ce isi doresc. Calitatile care diferentiaza liderul charismatic de celelalte stiluri de leadership sunt legate si de expresia care-i defineste stilul, ia in considerare si opinia mea: capacitatea de a oferi o viziune credibila pentru sustinatorii sai, capacitatea de a energiza echipa, capacitatea de a dezvolta si utiliza potentialul echipei pentru atingerea obiectivelor.
Este o forma de conducere pozitiva si eficienta, dar nu este potrivita pentru fiecare tip de organizatie. Implica un consum mare de timp si energie, nu duce mereu la rezultate eficiente si nu este alegerea cea mai buna pentru structurile care activeaza sub presiune ridicata sau care sunt orientate strict spre obtinerea unui obiectiv. Unul din cei mai cunoscuti lideri charismatici, a fost Winston Churchill, important om politic britanic, prim-ministru in doua mandate, unul fiind in al Doilea Razboi Mondial.
Leadership de tip laissez-faire sau delegativ
Dintre toate aceste stiluri de leadership, stilul delegativ este total opus celui autocratic si implica cea mai mica participare din partea liderului. Acest tip de leadership este specific liderilor care doresc sa construiasca doar viziunea de ansamblu, prin stabilirea obiectivelor specifice, apoi sa dea frau liber echipei asupra modalitatii de indeplinire a obiectivelor. Astfel, liderul se implica doar in prima faza, legata de strategie, iar zona operationala nu este controlata de acesta. În acest caz, membrii echipei isi stabilesc singuri propria strategie pentru fiecare obiectiv si isi impart rolurile, apoi actioneaza, fara influenta liderului.
Acest stil poate fi eficient daca echipa este inalt calificata, cu experienta si foarte motivata. Liderul este dator sa monitorizeze performanta si sa trimita feedback obiectiv si regulat. Este genul de conducere tipica pentru domeniile creative, cum ar fi agentiile de publicitate sau startup-urile, pentru ca incurajeaza, in principal, gandirea creativa.
Drept beneficii suplimentare pentru acest tip de leadership se numara cresterea spiritului de independenta al subordonatilor, multa creativitate si idei inovatoare. Pe de alta parte, poate duce la o productivitate scazuta, la demotivare, conflicte intre membrii echipei, dar si confuzie cu privire la roluri si responsabilitati. Este genul de stil de a conduce care nu poate fi aplicat unei echipe demotivate, tinere, neexperimentate sau acolo unde este nevoie de o coordonare stricta pentru obtinerea de rezultate.
Leadership participativ sau democrat
Acest tip de leadership, desi este caracterizat de o implicare ridicata a membrilor echipei in procesul de luare a deciziilor, lasa ultimul cuvant de spus in seama liderului. Asadar, decizia finala e luata de acesta, dupa ce se consulta cu toti membrii echipei. Un lider democrat isi va intreba frecvent echipa: Ce credeti despre?. Mai mult, acesta va colabora cu cei din subordine, va asculta opiniile lor si va decide in functie de acestea. Este genul de conducator care isi descrie strategia, isi expune planul si ii consulta pe cei din jur, inainte de a lua o decizie finala.
Ca stiluri de leadership, acest stil de conducere are multiple avantaje, printre care se numara capacitatea de a genera incredere, sustinerea spiritului de echipa si incurajarea colaborarii dintre angajati. Un stil de conducere democratic permite angajatilor si celor din subordine sa fie creativi si sa-si dezvolte cariera. Un astfel de lider isi determina subordonatii sa faca ceea ce el urmareste, dar ii lasa sa execute in stilul lor.
Totusi, dezavantajul acestui stil este ca incetineste procesul de luare a deciziilor si poate duce la pierderea unor oportunitati, ceea ce este daunator, mai ales cand trebuie sa se ia o decizie de urgenta.
Ca figura proeminenta printre liderii democrati se desprinde Walt Disney, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de film din lume si care a castigat de 22 de ori premiul Oscar pentru filmele sale de animatie.
Leadership tranzactional
Ca stiluri de leadership care se bazeaza in mare parte pe capacitatea liderului de a negocia, este liderul tranzactional. Astfel, pentru a avea o echipa productiva si implicata in munca, liderul tranzactional se concentreaza pe obtinerea de rezultate pentru stimulente prestabilite, promite o serie de recompense si isi dezvolta in permanenta abilitatile de negociator. Trasatura de personalitate importanta este empatia, care il ajuta sa inteleaga factorii care ii motiveaza pe oamenii din echipa lui.
Accesibilitatea liderului la resursele organizatiei este cea mai importanta caracteristica a leadershipului de tip tranzactional, care ii asigura succesul. Pe de alta parte, daca liderul promite diverse recompense in schimbul anumitor performante, dar el nu reuseste sa le ofere la timp, vom asista la pierderea credibilitatii in fata echipei si la amplificarea influentei unui alt lider. Cel mai reprezentativ dintre liderii tranzactionali este cofondatorul Microsoft si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Bill Gates.