Strategii de motivare a angajatilor si pastrarea celor mai buni

Motivarea angajatilor este un aspect critic in orice companie. Ceea ce ar trebui sa fie o rutina obisnuita, devine de multe ori o corvoada. Daca ai incercat o varietate de stimulente, dar inca nivelul motivatiei angajatilor din compania ta este foarte scazut, poate ca ar trebui sa gasesti noi modalitati creative de a-ti motiva angajatii.


În acest articol, ne-am propus sa iti spunem cat de importanta este motivarea angajatilor si mai ales ce strategii sa abordezi daca vrei ca lucrurile sa mearga in directia buna pentru toate partile implicate.


De ce este importanta motivarea angajatilor


Angajatii motivati contribuie in primul rand la cresterea productivitatii companiei si pot permite unei organizatii sa atinga niveluri mai ridicate de productie. Și este destul de logic, imagineaza-ti ca ai un angajat care nu este motivat de locul de munca. Probabil va folosi timpul la biroul fie navigand pe internet pentru a se distra sau chiar pentru a cauta un alt loc de munca. 


Însa, atunci cand un angajat este multumit de locul sau de munca, cel mai probabil va depune tot efortul sa-si pastreze acel loc de munca, adica va da tot ce este mai bun sa-si faca munca asa cum trebuie. Un angajat motivat este un angajat care isi indeplineste obiectivele, iar odata ce va face o legatura intre eforturi, rezultate si recompense, acest aspect il va motiva in continuare sa lucreze la un nivel mai inalt. 


Strategii de motivare a angajatilor 


Motivarea oamenilor este cea mai mare provocare a managementului contemporan. Acest lucru este in special valabil pentru companiile care işi propun sa se distinga de concurenţa prin servicii de calitate. Daca angajatul este motivat, va avea o productivitate mai mare cu 40%, spun specialistii.


1. Îmbunatateste comunicarea cu angajatii


Cel mai simplu mod de a creste motivatia angajatilor este sa pui accent pe o comunicare deschisa, pozitiva, la locul de munca. Și nu ne referim doar prin a trimite e-mailuri de multumire si incurajare, ci sa te asiguri ca vorbesti cu angajatii personal, pe cat este posibil.


Chiar daca ai un program incarcat, in calitate de manager incearca sa-ti rezervi ceva timp in fiecare zi pentru a discuta cu angajatii sau de ce nu te poti alatura in timpul pauzelor de cafea sau masa in loc sa stai la birou. Facand acest lucru, ii faci pe angajati sa se simta ca si cum ai face parte din echipa; te vor percepe ca un lider in loc de... seful. Specialistii sunt de parere ca discutiile si comunicarea in echipa sunt foarte valoroase.


motivarea angajatilor


2. Ofera suport angajatilor noi


Înca din prima dimineaţa in care vine la job, noul angajat ar trebui sa gaseasca pe masa de lucru calculatorul pregatit cu parolele de acces şi programele activate. Oferiti-i o agenda, instrumente de scris si o cana de cafea. Ulterior, discutati despre proiectele in derulare si oferiti-i informatiile pentru a se pune la curent cu modul de lucru. Ideea de baza este sa incercati cu totii sa-l faceţi sa se simta ca şi cand ar lucra aici de mai mult timp şi chiar e indicat sa-l lasati sa inceapa imediat. 


Faptul de a-i da imediat o sarcina reala pe care sa o poata realiza, s-a dovedit a fi o strategie care s-a dovedit ca include noii angajaţi intr-un sistem de valori proactive şi productive inca din primele zile. Atunci cand noii angajaţi sunt introduşi in mod corect in mediul de lucru, aceştia vor fi mai motivaţi şi mai dedicaţi jobului şi companiei.


3. Acorda recompense financiare


Compania Royal Appliance din Cleveland işi recompenseaza angajaţii livrandu-le cosuri cu alimente la birou si chiar acasa la domiciliu (coşuri cu fructe, cosuri cu produse internationale sau traditionale, cosuri cu dulciuri), deoarece, dupa cum se stie: mancarea ii face pe oameni mai fericiţi. Bineinteles ca si recompensele financiare sunt importante si un factor motivational extrem de mare deoarece satisfac o serie de nevoi principale ale oamenilor. Ele sunt unul dintre cele mai bune moduri de a sprijini, bine şi eficient, comportamentul angajaţilor şi de a-i ajuta sa fie mulţumiţi de ceea ce fac si de compania in care lucreaza.


cadouri angajati


4. Redu nivelul stresului 


Studii efectuate pe tema stresului angajatilor au relevat faptul ca doi din cinci angajati sustin ca stresul le-a afectat starea de sanatate. În aceste conditii, este de inteles de ce angajatii stresati sunt mai putin productivi, isi iau mai multe zile de concediu medical si, in cele din urma, devin demotivati. 


Tot mai multi angajati din ziua de azi isi doresc sa aiba un program flexibil, care sa le permita sa aiba un echilibru intre viata de familie, sa nu rateze momente importante din viata lor sau a celor dragi. Daca activitatea pe care o desfasoara compania permite si lucrul de acasa sau o flexibilitate a programului, nu ezita sa le oferi angajatilor aceasta posibilitate. Pe de alta parte, este si o metoda de a-i responsabiliza pe oameni, pentru ca vor aprecia faptul ca ai incredere in ei. 


5. Creeaza oportunitati de dezvoltare profesionala


Majoritatea angajatilor isi doresc sa-si imbunatateasca permanent abilitatile si competentele profesionale. Sustinerea dezvoltarii angajatilor este un beneficiu pentru companie, pentru eficienta echipei si a proiectelor dezvoltate, mai ales in conditiile actuale de lucru in care totul se schimba. Cunoasterea reprezinta resursa fundamentala a companiilor. Pentru a stimula angajatii sa invete, este important sa identificati stilurile de invatare, sa stabiliti obiective care corespund cu cele profesionale si personale, sa definiti beneficiile pe termen scurt si sa incurajati invatarea in grup.


Motivatia este o energie puternica care stimuleaza angajatii, pentru a ajunge la potentialul lor maxim de productivitate. Stabilirea si atingerea obiectivelor, asteptarile clare, recunoasterea, feedback-ul, precum si incurajarea din partea managementului contribuie la cresterea motivatiei la locul de munca. Angajatul infloreste intr-un mediu de munca pozitiv, motiv pentru care atat de multi lideri doresc sa invete noi modalitati de motivare a fortei de munca.