Sanatate! Noroc! Cheers! Sante! Urarile de bine si clinchetul paharelor ne suna tuturor bine, nu-i asa? Pentru ca ne induc o stare de bine, de petrecere si voie buna. Obiceiul de a ciocni paharele cu bauturi alcoolice, la o petrecere sau la o intalnire intre prieteni, gest insotit de o urare, exista in aproape toate tarile lumii.
Care sunt cele mai apreciate bauturi alcoolice traditionale in intreaga lume si de unde vine traditia de a ciocni paharele ne-am propus sa-ti povestim in cele ce urmeaza.
De unde vine traditia de a ciocni paharele?
Ciocnirea paharelor are are mai multe presupuse origini. Exista legende care spun ca in Evul Mediu, oamenii credeau ca sunetul produs de lovirea cupelor ii ajuta sa indeparteze spiritele rele, prezente de obicei la activitatile festive. Simbolic, ciocnirea paharelor era asociata cu tragerea clopotelor bisericeşti, despre care se credea ca alunga energiile negative.
Exista, de asemenea, teorii istorice in care se mentioneaza ca originea acestui obicei se afla tot in Evul Mediu, cand, la petrecerile date de nobili, era o practica frecventa aceea de a pune otrava in paharul cu bautura unui dusman, pentru a scapa de el. În astfel de conditii, cand toata lumea suspecta pe toata lumea, s-a nascut obiceiul de a ciocni paharele, cand practic stropi de bautura dintr-un pahar sareau in celalalt pahar. Acesta era un fel de asigurare ca bautura din care beau nu era otravita.
În Grecia Antica, ciocnirea paharelor cu vin facea parte din ritualul de a bea, deoarece se spunea ca un lucru frumos trebuie sa actioneze asupra tuturor simturilor. Daca aroma vinului era pentru simtul olfactiv, culoarea pentru simtul vizual, corpul vinului pentru simtul gustativ, atunci ciocnitul cupelor trebuia sa fie pentru simtul auditiv.
Cele mai apreciate 10 bauturi alcoolice traditionale in intreaga lume
Berea, vinul şi romul sunt cele mai consumate bauturi din lume, spun cercetatorii. Preferinţele consumatorilor difera insa de la ţara la ţara, de exemplu berea se afla pe primul loc in SUA si Canada, in timp ce in Europa de Vest, vinul este cea mai consumata bautura alcoolica.
1. Vin
Originile cultivarii vitei de vie si a productiei de vin dateaza din timpuri stravechi. Se presupune ca primul vin a fost produs in Mesopotamia, acum aproape 5.000 de ani. Dupa caderea Imperiului Roman, cultura vitei de vie a fost preluata de biserica si raspandita in intreaga Europa. Conform Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, Spania este cel mai mare producator de vinuri din lume.

2. Țuica si Palinca
Cuvantul ţuica desemneaza exclusiv o bautura distilata de pruna, toate celelalte bauturi care provin din alte fructe se numesc rachiuri. Palinca este tot o bautura in totalitate fermentata, şi provine numai din distilarea fructelor naturale. Țuica reprezinta un simbol al ardelenilor si a fost atestata documentar in Bistrita, la 1386, intr-un act maghiar de perceptie fiscala sub numele de cujka.
2. Scotch sau Whiskey
Whisky-ul (sau Whiskey ) este bautura alcoolica obtinuta prin distilarea maltului de orz, secara, grau si chiar porumb fermentat, care i-a consacrat pe scotieni. Bautura este produsa in prezent in mai multe tari, insa in Irlanda si Scotia este produsa inca din 1405 si 1496. Pentru a-si proteja traditia, Scotia a patentat termenul de Scotch. Procesul de obţinere a whisky-ului scoţian este reglementat de legile internaţionale. Daca pe eticheta scrie scotch, atunci vorbim de un whisky distilat in Scoţia, maturat minimum trei ani in butoaie de stejar de cel mult 700 de litri, imbuteliat la nu mai puţin de 40% alcool şi fara niciun aditiv alimentar.
3. Sangria
Sangria este bautura alcoolica racoritoare pe care cei mai multi o asociaza cu vacanta in Spania. Sangria este originara din Spania si Portugalia si se prepara din vin rosu si fructe proaspete, taiate bucatele, insa, de-a lungul timpului, la acestea au inceput sa se adauge brandy, zahar, suc de fructe si apa minerala.

4. Gin
Ginul este o bautura alcoolica spirtoasa care isi are originea in Olanda, aromata in principal cu fructe de ienupar. În afara de ienupar, poate avea si arome de anason, scortisoara, coaja de portocala sau lamaie, radacini si seminte de angelica, coriandru sau prune salbatice. Ginul este una dintre cele mai apreciate bauturi spirtoase savurate in special in sezonul cald sub forma unui gin tonic cu gheata sau in cocktailuri racoritoare.
5. Tequila
Bautura alcoolica originara din Mexic, tequila este o bautura spirtoasa obtinuta prin distilarea sucului fermentat a fructului de agava. Gustul tequilei difera in functie de locul unde au crescut fructele, dar si de metodele de producere. Blanco este tequila cea mai soft si e recunoscuta prin faptul ca e deschisa la culoare, avand o dulceata specifica si puternica de agave. Reposado este mai inchisa la culoare si mai aromatizata la gust. Anejo este cea mai inchisa la culoare, avand un gust tare si complex, de multe ori avand note variate de vanilie, stejar si whisky, obtinute de la procesul de imbatranire.
6. Lichior
Lichiorul este o bautura foarte veche care provine din latinescul Liquifacere, care insemna a dizolva. Ce anume se dizolva? În principiul, tot ce macerat in alcool capata un gust si oferea un parfum aparte: fructe, coji de fructe, frunze, flori, seminte, scoarta, radacini, samburi. Se spune ca primul care a creat un lichior din plante a fost un calugar alchimist grec, prin secolul XIII, si ca scopul bauturii era pentru a trata anumite boli.

7. Vodca
Se spune ca originea acestei bauturi spirtoase se afla la popoarele slave, din nord-estul Europei, unde din cauza temperaturilor scazute, comertul cu vin si bere era dificil, deoarece inghetau in lunile de iarna. Asa ca mai multe tari, precum Rusia, Polonia, Finlanda, isi revendica originea acestie bauturi. Votka este o bautura tare, unde concentratia de alcool variazã intre 35% si 50%. Deşi vodca simpla este foarte populara in Europa de Est si de Nord, produsul este folosit la nivel mondial pentru prepararea cocktailurilor.
8. Ouzo
Ouzo este o bautura alcoolica tradiţionala din Grecia, cu un gust de anason, care se serveste fie foarte rece, fie cu cuburi gheaţa. Este o bautura preparata din struguri striviti, cereale, ierburi aromate si condimente cum ar fi menta, coriandru, perisor, cuisoare, alune, scortisoara si lime, dar aroma de anason (lemn dulce) este cea care predomina. Pentru ca este o bautura alcoolica tare, pana la 40% alcool, ouzo se consuma dupa masa, ca un digestiv.
9. Rom
Romul este o bautura distilata, obţinuta din trestie de zahar, mai exact din subproduse rezultate in urma prelucrarii acesteia, cum ar fi melasa şi sucul de trestie de zahar, care sunt supuse fermentarii şi distilarii. Alcoolul incolor obţinut este supus invechirii in butoaie (de obicei de stejar), astfel romul capatand culoarea specifica. Se poate consuma simplu, cu gheata sau in diverse cocktailuri, dintre acestea cele mai cunoscute fiind Mojito, Pina Colada sau Cuba Libre. Romul poate fi folosit, de asemenea, ca aroma in prepararea multor prajituri sau in diverse retete de ciocolata, dand un parfum specific, usor de recunoscut.
10. Bere
Una dintre cele mai consumate bauturi din intreaga lume, berea, are o istorie fascinanta. Se pare ca a fost descoperita in Egiptul Antic, tablete cu scriere cuneiforma descriind materialele necesare pentru fabricarea berii. Germanii sunt cei care au creat un adevarat mestesug din berarit, transformand berea in bautura lor nationala. În prezent, berea este cea de-a treia bautura in topul mondial, doar apa şi ceaiul fiind consumate in cantitaţi mai mari.
Bineinteles ca din aceasta lista, nu putem uita de sake din Japonia sau absintul elvetian, bauturi care pastreaza cate ceva din istoria milenara si esenta locului de unde provin. Pe Debonaire.ro gasesti o gama variata de cosuri cadou care contin produse traditionale si bauturi de la producatori internationali, pentru a oferi in dar experienta gusturilor rafinate.