Top 10 cele mai importante lucruri pe care e bine sa le cunosti despre vin

Cu totii stim ca vinul are proprietati terapeutice si ca a fost denumit in trecut licoarea zeilor, insa exista lucruri pe care nu le cunoastem sau stim doar o parte din adevar. Și cum se spune ca In vino veritas, ce spui sa afli cat mai multe despre una dintre cele mai apreciate bauturi din toate timpurile. 


Nu trebuie intr-adevar sa fii un cunoscator desavarsit intr-ale vinului pentru a face cea mai buna alegere, dar nici nu poti trece peste cateva informatii esentiale. Recunoasterea unui vin de calitate poate fi facuta daca stii cat mai multe despre cultivare, soiuri si diferenta dintre tipurile de vinuri. 


Iata 10 dintre cele mai importante lucruri pe care ar fi bine sa le cunosti despre vinuri, mai ales atunci cand alegi sa le oferi cadou:


1. Care sunt cele mai populare tipuri de vin?


Criteriile care impart vinurile in categorii sunt destul de multe, incepand cu cele mai evidente (culoarea, gustul, mirosul) si incheind cu cele care ne fac sa vorbim despre nobletea unui vin (vechimea, soiurile rare). În functie de culoare, vinurile pot fi rosii, albe sau roze.


Vinul rosu provine din soiuri de struguri precum: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec. Vinul alb provine din soiuri de struguri precum: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel. Vinul roze se produce din soiurile de struguri rosii. Aceste vinuri sunt produse din must care ramane foarte putin timp in contact cu pielita bobului de strugure, cea care in fapt da culoarea oricarui tip de vin.


Cabernet Sauvignon este cel mai popular tip de vin din lume.


2. Vin dulce sau sec, care este diferenta?


Cand vorbim despre gustul vinului, ne referim, in primul rand, la cantitatea de zaharuri continuta, care duce la o astfel de clasificare. Zaharurile reziduale sunt cantitatile de zaharuri ramase in vin dupa fermentare si transformarea zaharurilor in alcool.


  • sec cu continut de zaharuri de pana la 4g/l
  • demisec cu continut de zaharuri intre 4 si 12g/l
  • demidulce cu continut de zaharuri intre 12 si 50 g/l
  • dulce cu continut de zaharuri de peste 50 g/l



3. Cum poate un vin fara zahar sa aiba gust dulce?


În lumea vinurilor, provenienta strugurilor are o importanta enorma. Cum se face ca un vin sec (adica fara zahar rezidual) poate avea un gust mai dulce decat alte vinuri? Exista cativa factori care influenteaza acest proces, inclusiv soiul de struguri, regiunea si vechimea butoiului de stejar. De exemplu, daca ai un Malbec din Franta comparativ cu un Malbec din Argentina, acesta din urma are un gust mai dulce. Regiunea in care cresc strugurii influenteaza foarte mult dulceata vinului.


4. Care sunt cele mai populare regiuni viticole?


Știind ca Italia, Franta si Spania sunt primele trei tari producatoare de vin din lume acest lucru ne transmite trei lucruri: 1. Ele produc majoritatea vinului vrac din lume. 2. Produc unele dintre cele mai bune vinuri din lume. 3. Franta, Italia si Spania sunt sursa tuturor celor mai populare soiuri de struguri din lume.


5. Ce soiuri de struguri cresc in Romania?


Romania ocupa locul 13 in topul producatorilor mondiali de vin si locul 6 in Europa. Din sortimentele viticole cultivate in Romania fac parte atat soiuri autohtone de struguri, cat si soiuri internationale de renume. De exemplu, Feteasca Alba este un soi romanesc traditional, din care se fabrica indeosebi vinuri seci sau demiseci, cu continut moderat de alcool, recunoscute pentru finetea gustului. Muscat Ottonel este un soi care isi are originile in Franta, dar este cultivat si in Romania. Vinurile din Muscat Ottonel sunt dulci, au o aroma tipica si se preteaza pentru invechire.



6. Care este cel mai sanatos vin?


Vinul rosu a intrat de multa vreme in atentia cercetatorilor datorita proprietatilor sale antioxidante. Consumat cu moderatie, vinul rosu vine cu multe beneficii pentru sanatate, deoarece contine un anumit tip de antioxidanti cu efect benefic asupra sistemului imunitar. Principalul ingredient activ al vinului rosu, resveratrolul, scade riscul de imbatranire a celulelor si combate alte efecte negative ale radicalilor liberi.


7. La ce temperatura se serveste vinul?


Temperatura corecta de servire a vinului este foarte importanta daca vrei sa te bucuri de aroma totala a acestuia. Vinurile albe seci cu volum redus de alcool, vinurile rose si vinurile spumante se consuma la o temperatura de 5-10 grade Celsius. Aceasta temperatura le ajuta sa isi pastreze prospetimea si savoarea. Vinurile albe cu continut ridicat de alcool si vinurile rosii fructate, cu continut mai scazut de alcool, se servesc la temperaturi intre 10 si 15 grade Celsius. Vinurile rosii cu continut ridicat de alcool si vinurile de Porto ar trebui consumate la o temperatura intre 15 si 18 grade Celsius o temperatura ceva mai rece decat cea ambientala, dar mai calda decat cea din pivnite. Niciun vin nu ar trebui servit la o temperatura mai mare de 20 de grade Celsius.


8. În ce pahare se serveste vinul?


Cu siguranta te-ai intrebat de ce exista mai multe tipuri de pahare? Afla ca fiecare tip de vin sau bautura necesita un anumit tip pahar. Nu este vorba doar de o chestiune estetica sau de cantitatea recomandata pentru servire, ci si despre felul in care se simt aromele. Astfel, doar cu paharul potrivit un vin isi poate arata adevarata valoare. Vinul rosu se serveste in pahare cu picior inalt, cu pantec mare, dar el nu se va umple decat in partea de jos, pana in zona in care diametrul cupei este mai mare (aproximativ la jumatate). Alegerea este astfel gandita incat vinul sa aiba cat mai mult contact cu oxigenul, element care ii potenteaza aroma.



Paharele de vin alb au de asemenea picior si o forma de lalea, cu gatul putin mai ingust decat pantecul si cu o cupa mai putin ampla decat cea a paharelor pentru vin rosu. Dimensiunea este mai mica decat in cazul paharelor pentru vin rosu, pentru ca vinurile albe sunt destinate servirii la o temperatura mai mica si nu trebuie sa se incalzesca in pahar. Înaltimea lor este de peste 20 de cm, capacitatea de circa 350 de ml si trebuie neaparat tinute de picior pentru a nu se incalzi vinul. 


9. Care este diferenta dintre aroma si buchet?


Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature care ofera un iz mai puternic si intepator se numesc buchete.


10. Cum se depoziteaza vinul?


Se spune despre vin ca este o bautura vie, ce isi schimba gustul si textura, in timp. Pentru a te bucura de aroma sa autentica, trebuie sa ii asiguri conditiile optime. Indiferent ca ai esti un iubitor de vin cu cateva sticle sau un pasionat cu o colectie generoasa, cu siguranta iti doresti sa stii cum poti sa te asiguri ca bautura isi va pastra culoarea, gustul si textura odata cu trecerea timpului. Vinul se pastreaza bine la o temperatura cuprinsa intre 7 si 18 grade Celsius, mai aproape de nivelul inferior pentru vinurile albe si rose si mai aproape de cel superior pentru vinurile rosii.


Niciunui tip de vin nu ii prieste soarele. Asadar, sticlele de vin trebuie pastrate in locuri intunecoase, tocmai de aceea pivnitele si cramele sunt ideale pentru ele. De asemenea, sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel incat sa nu se usuce si sa ramana aer in sticla.
Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling sau orice alt de tip de vin rafinat il vei gasi pe Debonaire.ro in cosurile cadou pe care le vom trimite cu multa grija si atentie, angajatilor, partenerilor si colaboratorilor companiei tale.