Top 6 cărți de dezvoltare personală pentru un bun start în carieră


Cariera pe care o alegi îți influențează viața într-o mare măsură, însă satisfacția depinde mult de aptitudinile și abilitățile pe care le ai. Cărțile de dezvoltare personală sunt un pas esențial pentru a deveni o variantă mai bună de-a ta pe zi ce trece. Dacă ai nevoie de sfaturi pentru a te descurca la început de carieră, fie că ai terminat recent facultatea ori un curs nou, fie că ești interesat de o reconversie profesională, cărțile te vor ajuta să te cunoști mai bine. 

Ți-am pregătit o listă cu cărți de dezvoltare personală care îți vor fi un bun aliat la început de drum în carieră. 

1. Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent - Dale Carnegie

 

„Secretele succesului” de Dale Carnegie este una dintre cele mai citite cărți de dezvoltare personală din toate timpurile. Sfaturile date de autor au fost aplicate cu succes de numeroși cititori care nu se simțiseră împliniți până să parcurgă paginile acestei cărți. 

Vei învăța din această carte multe sfaturi bune pe care le poți aplica la începutul carierei, dar și mai târziu: cum să devii un interlocutor plăcut, cum să îi faci pe cei din jur să coopereze cu tine, cum să lași o impresie bună la prima întâlnire, ce strategii poți să folosești pentru a te promova, cum să adresezi critici fără să atragi dușmănia asupra ta și multe alte informații pretioase care îți vor ușura drumul atât în carieră, cât și în alte domenii ale vieții. Așadar, indiferent de domeniul în care activezi, apelează la diplomație, respectă opiniile interlocutorului și adoptă o atitudine prietenoasă.
 

2. Atitudinea este totul. 10 pași pentru transformarea atitudinii în acțiune - Keith Harrell 

Cu siguranță te-ai întrebat și tu cel puțin o dată de în viață de ce unii oameni reușesc în tot ceea ce își propun, iar alții par să stea pe loc. Ei bine, se pare că atitudinea este cea care face diferența! Vei învăța din această carte de dezvoltare personală ce trebuie să faci ca să te numeri și tu printre învingători. Autorul prezintă zece pași pentru transformarea atitudinii în acțiune. Sfaturile te vor ajuta să te eliberezi de gândurile negative, de limitele pe care ți le pui singur și să obții treptat controlul vieții tale. 

Keith Harrell împărtășește cu cititorii lui strategiile care l-au dus acolo unde este în prezent. De fapt, secretul este să îți dezvolți o atitudine mai sănătoasă și mai productivă. 
carti dezvoltare personala

3. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace - Stephen R. Covey

Stephen R. Covey a studiat zeci de ani principiile pe care le urmează oamenii care au succes atât în viața profesională, cât și în cea personală. Important este modul în care te adaptezi la schimbările pe care ești nevoit să le faci în călătoria vieții. Depinde doar de tine cum reacționezi la diverse situații și cum reușești să profiți de toate oportunitățile. 

Dacă obișnuiești să te gândești deseori la ceea ce nu o să meargă, atunci cu siguranță ai nevoie de această carte de dezvoltare personală. Învață în fiecare zi lucruri noi și pune-le în practică, concentrează-te mai mult pe soluții, nu pe probleme și viața ta va începe să se schimbe considerabil în bine. 

 

4. Designing Your Life. Cum să-ți construiești o viață bună, de care să te bucuri din plin - Bill Burnett, Dave Evans

 

Dacă ești la etapa în care descoperi ce îți dorești să faci mai departe în viață, această carte te va ajuta să afli cum să obții succesul. Nu contează că ești student, că profesezi deja ori că ești pensionar, îți poți construi o viață mai bună, așa cum visezi. Nu este niciodată prea târziu pentru a-ți îndeplini cele mai arzătoare dorințe. Important este să planifici totul detaliat și să nu te dai bătut niciodată, nici măcar atunci când apar piedici mari în calea ta. 

Dacă nu ești mulțumit de viața ta, poți să îi schimbi oricând cursul și să te bucuri din plin de ceea ce reușești să obții. Aceasta este una dintre acele cărți de dezvoltare personală care te încurajează să îți construiești calea de înaintare așa cum vrei tu. 

carti dezvoltare cariera

5. Drive: Ce anume motivează cu adevărat - Daniel H. Pink

„Drive” este una dintre cele mai interesante cărți de dezvoltare personală apărute în ultimii ani. Autorul transmite cititorilor că abordarea de tip „recompensă și pedeapsă“ este o greșeală. El ne prezintă în carte trei elemente ale adevăratei motivații: autonomia, perfecționarea și scopul. Oferă în același timp și soluții pentru a le pune în carte, astfel încât să ne schimbăm modul de a gândi și a trăi. 

Cartea are 250 de pagini în care vei găsi resurse folositoare și metode de motivare adaptate prezentului. “Care este propoziția care vreți să definească întreaga voastră viață?” este întrebarea care a stârnit vâlvă printre cititori. Răspunsul tău care este? 

6. Deep Work. Concentrarea ca superputere într-o lume a perturbărilor - Cal Newport

 

Abilitatea de a îndeplini o muncă profundă devine din ce în ce mai rară în zilele noastre și de aceea este și mai valoroasă. Într-o lume în care atenția ne este distrasă frecvent, munca profundă chiar poate fi considerată drept o super putere. 

Cal Newport prezintă o mulțime de sfaturi și trucuri practice pe care le poți pune în aplicare pentru a deveni mai productiv la locul de muncă. De asemenea, autorul cărții „Deep Work” explică de ce nu ar trebui să faci niciodată o muncă superficială sau să mizezi mereu pe multitasking. Rezultatul muncii tale va fi obținut mai rapid dacă vei învața principiile din una dintre cele mai apreciate cărți de dezvoltare personală. 

 

Ție ce carte de dezvoltare personală ți-a schimbat percepția asupra vieții până acum?