Tu ai o strategie de branding? 5 idei usor de aplicat pentru compania ta

Daca privesti brandingul ca pe o calatorie pentru descoperirea esenţei companiei tale şi a tuturor lucrurilor care te-au inspirat sa iţi incepi afacerea, atunci te afli pe drumul cel bun. Știai ca fiecare aspect al business-ului tau, fie ca vorbim despre ambalajul unui produs, logo-ul firmei, prezentarea serviciilor, profilul de social media sau modul in care raspunzi la emailuri sau telefon, cum faci angajarile sau cum te comporti cu angajatii, surprinde esenta companiei si transmite un mesaj indirect despre ce inseamna brandul tau?


O strategie de branding este un pilon important intr-o companie care isi doreste crestere si succes. Cand ajungi sa functionezi pe o piata globalizata, asa cum se intampla in prezent in multe domenii, intr-o piata extrem de competitiva alaturi de alte companii similare care sustin ca si tine ca ofera cele mai bune servicii sau produse, este clar ca trebuie sa faci o diferenta.


Aici intra in scena strategia ta de branding, motorul care va roti compania catre sucess. Asadar, iata cateva idei care te pot ajuta sa-ti conturezi mai bine strategia de branding a companiei tale:


1. Ține cont de strategia generala de business


Un brand puternic, bine diferentiat, va face ca firma sa fie mult mai usor cunoscuta. Misiunea afacerii tale, ceea ce te motiveaza sa mergi mai departe, este punctul de plecare al strategiei tale de branding. În functie de domeniul business-ului tau iti vei adapta si strategia de branding si vei crea contextul de transmitere a mesajelor care spun coerent si autentic povestea afacerii tale. 


2. Brandul este mai mult decat un simplu nume


Un brand inseamna mult mai mult decat un nume sau un logo. Este mult mai mult de atat. Un brand este reprezentat de ceea ce reprezinta el in mintea clienţilor şi de cat de puternic asociaza clientul acel mesaj cu brandul in sine. Este foarte important ca brandul tau sa aiba asocieri puternice. Ca sa intelegi la ce ne referim iti dam un exemplu: daca iti spunem cuvantul amabilitate ce restaurante iti vin in minte? Dar, tine cont ca nu este cazul sa incerci sa asociezi brandului tau mai mult de doua sau trei atribute, pentru ca pur şi simplu un client nu va reţine mai mult şi astfel se va crea confuzie in mintea lui şi brandul tau va deveni neclar.



3. Separa strategia de branding de strategia de marketing


Chiar daca sunt domenii inrudite, care in defintiv incearca sa convinga publicul sa faca o actiune in favoarea companiei tale, brandingul ar trebui sa fie privit ca un proces individual, care o resursa pentru marketing, care  se bazeaza mai mult pe ceea ce transmite un produs sau serviciu. James Heaton ofera un exemplu relevant care surprinde esenta diferentei dintre cele doua: marketingul te convinge sa cumperi un anumit model de Toyota, insa brandul este cel care determina daca vei cumpara doar masini Toyota pentru tot restul vietii.


4. Identifica buyer persona, clientii-tinta


Cine este publicul tau tinta? Daca spui toata lumea faci o greseala foarte mare. Cercetarile realizate in ultimii ani arata clar ca firmele cu profit ridicat, cu crestere ridicata, sunt concentrate pe a avea clienti tinta clar definiti. Cu cat targetarea este mai stransa, cu atat cresterea este mai rapida. Cu cat publicul tinta este mai divers, cu atat eforturile de marketing vor fi mai nesemnificative. 


5. Arata lumii constant despre ce este brandul tau


Strategia de branding este importanta pentru ca te ajuta sa-ti accelerezi realizarea obiectivelor propuse. Dar, pentru ca obiectivele companiei tale sa fie duse la indeplinire, brandul trebuie cunoscut, lumea trebuie sa stie de el. Asadar, arata lumii constant despre ce este brandul tau, promoveaza-l, prezinta-l, fa-l cunoscut. Promovarea branduluicompaniei tale nu ar trebui sa fie grea daca brandul este autentic si aliniat la ceea ce ti-ai propus sa oferi. Dar, nu iti construi o imagine ca un balon de sapun, ofera ceva util, pe termen lung daca se poate, live your brand.



De asemenea, tine cont ca orice strategie de branding are rolul de a atinge trei scopuri principale: 


  • sa coordoneze toate funcţiile companiei pentru a merge in aceeaşi direcţie;
  • sa concentreze resursele pentru a fi utilizate cat mai eficient;
  • sa comunice celor implicaţi in imaginea brandului, in mod normal toţi oamenii din companie, ce trebuie sa faca pentru a crea şi menţine un brand puternic.


Daca ne gandim la o companie din perspectiva diverselor departamente funcţionale atunci trebuie sa fii conştient ca fiecare departament va incerca sa traga in direcţia lui. Pentru a coordona toate departamentele este necesara o strategiede business coerenta, ea fiind cea care furnizeaza o direcţie comuna şi asigura buna desfaşurare a tuturor fluxurilor interne.


Odata stabilite aceste elemente, vei putea spune povestea brandului intr-un mod coerent si autentic. Vei reusi sa construiesti mesaje clare, bine structurate pentru a comunica de ce-ul brandului, scopul pentru care exista. 


În momentul in care incepi strategia de branding a companiei tale, gandeste-te la urmatoarea situatie: te afli pe o artera comerciala, cu magazine unul langa altul care ofera aceleasi produse. Ce ar putea diferentia magazinul tau de magazinele vecinilor tai? Decizia de achizitie este influentata de o multime de factori, dar pentru a determina clientul sa intre in magazinul tau, brandul este cel care primeaza. 


Priveste pozitionarea ca pe un efort pe termen lung si nu ca pe un simplu instrument de marketing. Nu ezita sa apelezi la serviciile unor profesionisti pentru a realiza o comunicare eficienta si convingatoare a avantajelor pe care le oferi clientilor. 


Noi, Debonaire.ro, te ajutam cu cele mai elegante cadouri corporate, pentru a transmite multumirea si aprecierea angajatilor si partenerilor de afaceri care contribuie la crearea brandului companiei tale.